ANTUNOVAC Otvorena dislocirana jedinica Centra za pružanje usluga u zajednici “Klasje”

Marko Mrkonjic/PIXSELL

U Antunovcu kod Osijeka u utorak su, u nazočnosti ministrice socijalne politike i mladih Bernardice Juretić, otvorene prostorije dislocirane jedinice poludnevnog boravka Centra za pružanje usluga u zajednici “Klasje”.
Ravnateljica Centra Miranda Glavaš-Kul kazala je kako je ovo četvrta dislocirana jedinica poludnevnog boravka, u kojoj se očekuje grupa od 10 djece, a u otvorenju je pomogla općina Antunovac, koja je financirala građevinske radove, a Centar je opremio prostorije,  iz donacijskih sredstava.
Dodala je kako Centar, čija je zadaća skrb o djeci i mlađim punoljetnim osobama do 21. godine, trenutačno skrbi za više od 120 djece, ali se ta brojka stalno mijenja, jer neka djeca odlaze na posvojenje ili u udomiteljske obitelji.

Ministrica Juretić ocijenila je kako je otvorenje ove jedinice primjer dobre prakse i suradnje državne uprave, lokalne samouprave i institucija.
Dodala je kako je, ako obitelj ima neki problem, najlakše izdvojiti dijete i smjestiti ga u instituciju, ali da se s time problem ne rješava, već ga samo povećava.
Ovo je primjer sprječavanja institucionalizacije, a tamo gdje se ona provodi pokušavamo raditi na deinstitucionalizaciji, što se za jedan broj korisnika pokazuje vrlo korisno, jer mnogi i sami kažu da su se tada prvi puta osjećali kao ljudi i jednaki s drugim građanima, a na građani drugog reda, od kojih se bježi, poručila je ministrica Juretić.

Komentiraj