Jedan od najslavnijih književnika u povijesti William Shakespeare možda je povremeno uživao u pušenju marihuane, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u srpnju.

Antropolog Francis Thackeray s južnoafričkog sveučilišta Witwatersrand i njegovi kolege uvjereni su da je William Shakespeare bio veliki obožavatelj i konzument marihuane, prenose britanski mediji.

Naime, iz bardove rodne kuće u Stratford-upon-Avonu posudili su 24 dijela njegovih lula te stručnom analizom u osam fragmenata pronašli ostatke kanabisa, a u dvije ostatke peruanskog kokaina.

Thackeray i kolege u analizi su koristili naprednu tehniku plinske kromatografije – spektrometrije mase (GC-MS).

U neobljavljenim zapažanjima Thackeray piše da je Shakespeare preferirao marihuanu koju je koristio kao stimulans dok je radio. Znanstvenik ide korak dalje te vjeruje da se u njegovu 76. sonetu u jednom stihu spominje “prava trava”.

Usto, napominje Thackeray, bardovo korištenje droga ne iznenađuje s obzirom na eksperimentalnu prirodu elizabetanske medicine. On i njegovi suradnici vjeruju da je pisac drogu koristio kao neku vrstu kreativnog podstreka za stvaralački nagon.

Rezultati studije otkrivaju i neke podatke o istraživanjima i razmjeni između Novoga svijeta i Engleske tijekom elizabetanskog razdoblja. Primjerice, peruanski kokain, čiji su ostaci pronađeni u dvama dijelovima bardove lule, u Englesku su možda stigli nakon putovanja sir Francisa Drakea u tu južnoameričku zemlju 1597.

Komentiraj