hina

ANTO NOBILO: “Logoraši iz BiH žele nagodbu s Hrvatskom”

Odvjetnik Anto Nobilo u programu televizije N1 komentirao je mogući zahtjev za odštetom žrtava ratnih logora Hrvatskoga vijeća obrane u ratu u BiH.

“Temeljem haške presude presude Prlić i drugi, logoraši imaju pravo na postavljanje odštete protiv Hrvatske”, rekao je Nobilo i dodao da će, nakon što se prošlog tjedna susreo s njima u Sarajevu i objasnio svoju pravnu analizu za podizanje tužbi, svima poslati i pisana mišljenja nakon čega će logoraši donijeti odluku hoće li tužiti Hrvatsku.

“Sve presude za ratne zločine koje imamo u Hrvatskoj su presude pojedincima i one su osnov za ishođenje naknade štete pa tako to mogu biti i presude Haškog suda. Haška presuda Prliću i drugima je utvrdila da su predsjednik Hrvatske, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera bili uključeni u udruženi zločinački poduhvat koji se dijelom odnosi i na logoraše. Te činjenice se u parnici više ne mogu propitivati. Država odgovara za štetu koje njezini organi naprave prema drugom. Nedvojbeno je da Hrvatska može odgovarati za štetu koju su počinili predsjednik države, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera”, kazao je Nobilo.

Naglasio je kako bi logoraši iz BiH bili najsretniji kada bi se postigla nagodba, ali i dodaje kako je za takav scenarij mogućnost mala.  “Logoraši bi najviše htjeli nagodbu i oni ne žele tužiti Hrvatsku”, rekao je Nobilo i istaknuo primjer Crne Gore koja je svim logorašima isplaćivala odštetu. Smatra kako je vrijeme da Hrvatska plati štetu zbog “grešaka iz 1993. godine”, ali i procjenjuje da bi korist od nagodbe imala i Hrvatska i BiH te da bi “nagodba bila najbolja za sve”.

“Time bi se relaksirala situacija te bi se pokazalo jedno novo europsko lice Hrvatske”, kazao je Nobilo te dodao kako, unatoč tome, izgledi za nagodbu su “gotovo nikakvi”. Problematičnim za cijeli proces smatra i činjenicu da su se premijer Plenković, predsjednik Sabora Jandroković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović već odredili protiv takvog postupka logoraša za naplaćivanje odštete od Hrvatske.

Komentiraj