Čelnik stranke Desno i bivši član HOS-a Anto Đapić jutros je u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije rekao kako ni u snu nije mogao očekivati da će se početi skidati spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Ploča u Jasenovcu je ploča spomenik hrvatskim braniteljima i svaka konotacija s fašizmom je najveća moguća uvreda, jer su dragovoljci HOS-a bili najveći mogući antifašisti. U ovako jednoj ostrašćenoj akciji denuncijanata koji su počeli govoriti protiv nas pokušaj je da se destabilizira hrvatska država”, rekao je Đapić dodajući kako traže rješenja kako na to reagirati.

Najavio je planove za postavljanje ploča diljem Hrvatske s istom oznakom udruge. “Činjenica je da je o ovom pitanju postignut konsenzus HDZ-a, SDP-a i Mosta, pod patronatom Milorada Pupovca”, poručuje.

Najavio je i pokretanje peticije za skupljanje potpisa za referendum ukoliko dođe do skidanja ploče. “Mi ne želimo ovo politizirati, ali ako bude nužda da se borimo, iznaći ćemo način. Kao što smo se znali boriti za hrvatsku državu, tako ćemo se znati postaviti prema onima koji kažu da su HOS nije postojao i da ti mladići koji su dali život za Hrvatsku nisu postojali”, kaže Đapić.

“Nemamo namjeru stražariti kraj ploče. To što je ona u Jasenovcu, to je splet okolnosti, tamo su poginuli ljudi. Staviti tu ploču u kontekst logora je smiješno”, rekao je Đapić dodajući da ne planiraju ‘ratovati’ s hrvatskom policijom. “Imamo ustavne mogućnosti, zakonska prava, a ono se zove referendum. To je borba za Domovinski rat. Skandalozno je da silovane žene u Vukovaru prolaze pokraj svojih silovatelja svaki dan, a da se to ne sakncionira”, kaže.

O spornom ‘Za dom spremni’ kaže: “Možda se pod tom naredbom ubijalo u Jasenovcu, ali pod pozdravom “Za dom spremni” branila se hrvatska domovina u Domovinskom ratu. Idemo onda uništiti kunu, idemo ukinuti ime Ante, jer asocira na Antu Pavelića. U ovom ratu pod tim pozdravom ništa nečasno nije napravljeno”.

Komentiraj