Screenshot/Facebook

Antisemitske provokacije u Sarajevu i Tuzli

Židovska zajednica u Bosni i Hercegovini upozorila je na antisemitske provokacije registrirane ovog tjedna u Sarajevu i Tuzli a predstavnici lokalnih vlasti u petak su reagirali oštrim osudama ovakvih incidenata.

“Građanke i građani Sarajeva desetljećima njeguju različitost kultura a međureligijsko poštovanje Sarajevo je sačuvalo i u najtežim vremenima. Uvjereni smo kako je stav većine građana Sarajeva da ovakvo djelovanje, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost u ovom gradu nikada neće imati plodno tlo. Pozivamo nadležna tijela vlasti da otkriju počinitelje, primjereno ih kazne i o tome obavijeste javnost”, izjavio je u petak sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka.

Informacije o incidentima na društvenim je mrežama objavio Igor Kožemjakin, član sarajevske židovske zajednice.

On je na svom Facebook profilu objavio fotografije grafita iscrtanih na stambenim zgradama u Sarajevu i Tuzli u kojima žive Židovi.

Na jednoj je iscrtan nacistički simbol kukasti križ a na drugoj se vidi velikim crnim slovima ispisana riječ “Juden”.

“Sa žaljenjem i ogorčenjem smo primili ovu vijest, svjesni da ovi incidenti neće narušiti dobrosusjedske odnose koje bosanskohercegovački Židovi grade sa svojim sugrađanima drugih etničkih i vjerskih skupina”, napisao je Kožemjakin.

On je također istaknuo kako malobrojni Židovi očekuju brzu reakciju policije i pravosuđa i otkrivanje počinitelja tih vandalskih djela.

Najoštrije osuđujem ispisivanje grafita uvredljivog sadržaja u Sarajevu i Tuzli, na stambenim zgrada u kojima žive…

Posted by Abdulah Skaka on Thursday, July 19, 2018

Komentiraj