Ansambl Antiphonus

Samo je jedna IV. knjiga madrigala Claudia Monteverdija

Od svih knjiga madrigala, IV. knjiga madrigala Claudia Monteverdija je izazvala najveću pobunu konzervativnog dijela struke.

Ono što jest činjenica da je Monteverdi uveo, u svojem sljedećem izdanju, terminus technicus “seconda pratica“, čime je zaključio da novo vino ide u nove mijehove, a nova se glazba ne mjeri mjerilima stare… baš kao što su i frankoflamanske skladatelje podijelili u veteres i recentiores…, a u generaciji prije na ars novu i ars antiquu…, da ne govorimo o današnjici.

Ipak, Monteverdi nakon IV. knjige nije ponovio eksperimentalni poduhvat koji dominira stranicama što ćete ih čuti na koncertu u utorak (20. ožujka) u Muzeju za umjetnost i obrt. Buntovnik s mjerom je ipak izbjegao etiketu manirista (za razliku od Gesualda, Luzzaschija, Marenzija) i uvrstio se u red, ako ne akademika, a ono svakako klasika“, piše u najavi koncerta Ansambla Antiphonus.

Posljednji koncert ove sezone u sklopu tradicionalnog ciklusa Triade dovodi egipatskog glazbenika svjetskog glasa, Mohameda Abozekrya.

Poznat po tome da virtuozno svira na drevnom, neobičnom instrumentu iz obitelji lutnje, oudu, čarobnom drvetu od kojeg se inače proizvode orijentalni parfemi, izvest će kontroverzno remek-djelo koje je u svoje vrijeme rušilo sve tabue, Monteverdijevu IV. knjigu madrigala.

Mohamed Abozekry

Komentiraj