Antikorupcijski prosvjed u Banjoj Luci – Stotine građana skandiralo: “Mile, lopove!”

U 17:30 započeo je prosvjed “Stop gušenju! Za slobodnu Srpsku” na Trgu Krajina u Banjoj Luci u organizaciji SDS, PDP, DNS, SPS i pokreta za Pravdu i red Nebojše Vukanovića. Prosvjednici su sa sobom donijeli transparente među kojima se našao onaj sa fotografijom Milorada Dodika ispod koje piše “nikad više”, piše Dnevni Avaz.

Na prosvjedu protiv vlasti u Republici Srpskoj koju optužuju za korupciju, kriminal i nepotizam skupilo se više od tri tisuće ljudi.

Organizatori poručuju da su, iako je glavna tema protesta borba protiv medijskog mraka u kojem se nalazi Republika Srpska, na prosvjedu biti istaknute i druge teme poput afere Kisik u koju su uključene i tvrtke iz Hrvatske.

Naime, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković podnio je 27. rujna kaznenu prijavu protiv Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske (RS) i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a jer sumnja da je u bolnicama korišten industrijski kisik umjesto medicinskog zbog čega je nekoliko pacijenata tijekom pandemije izgubilo život.

Dok nadležni odbacuju optužbe i tvrde kako se radi o pokušaju oporbe da skupi poneki politički poen, Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) tvrdi kako za svoje tvrdnje ima i dokumentaciju. Otkriva kako je za bolnice u Republici Srpskoj nabavljan i korišten, umjesto medicinskog, industrijski kisik koji se koristi za željeznice.

“Kisik za željeznice iz Hrvatske nabavljan je i korišten kao medicinski kisik u bolnicama u Republici Srpskoj. Postoji sva dokumentacija i dokazi“, rekao je. Šarović smatra kako je malo nedostajalo da se ništa ne otkrije.

Kisik je u Republiku Srpsku, tvrde, uvezla tvrtka TGT Tehnogas iz Laktaša koja nema dozvolu za promet lijekova, odnosno medicinskog plina. Plin su uvezli iz Siska, gdje se proizvodi plin za željeznice, a ne iz Pule u kojoj se proizvodi medicinski kisik.

Industrijski kisik se uglavnom koristi za zavarivanje, plinsko zavarivanje i druge namjene u industriji te može sadržavati plinove štetne za ljude poput ugljičnog monoksida i metana.

Neposredni povod bili su pritisci na BN televiziju iz Bijeljine koju Milorad Dodik optužuje da je “izdajnička” i afera u kojoj je banjolučki Klinički centar nabavljao tehnički umjesto medicinskog kisika i njime tretirao pacijente teško oboljele od covida-19.

“Mile (Dodik) odlazi, Mile lopove”, uzvikivali su prosvjednici okupljeni na središnjem gradskom trgu na poziv najvećih oporbenih stranaka.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je kako će oporba iduće godine “otjerati nenarodni režim” i neke vladajuće političare u zatvor.

“Hoćemo pobijediti zlo, režim i tiraniju i pokazati da ovo može biti slobodna i normalna zemlja. Da im nikada ne padne na pamet da guše svoj narod, slobodu medija i zato ćemo ih pobijediti i srušiti s vlasti”, izjaio je Borenović.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković najavio je da oporba kreće u nemilosrddnu borbu protiv “Dodikovog zuluma” nazvavši prosvjed početkom “ustanka protiv privatne države” koji će se nastaviti.

Obećao je kako se u Banjoj Luci više nikada neće dogoditi da policija pendrecima rastjeruje prosvjednike kao onda kada su tražili istinu o smrti mladića Davida Dragičevića.

“RS je umorna od jednog imena i jedne obitelji”, rekao je Stanivuković istaknuvši kako Dodik stalno izmišlja nove referendume i blokade i generira krize ne bi li na taj način sakrio svoj kriminal.

Gromoglasnim pljeskom masa je pozdravila Nebojšu Vukanovića, oporbenog zastupnika u parlamentu RS-a koji već godinama bez dlake na jeziku oštro kritizira Dodika i njegove suradnike.

“Netko je maloprije vrijeđao lopove govoreći – Mile lopove. Niti jedan lopov nije pokrao svoju kuću. Pakiraj se i odlazi, Mile odlazi”, uzvikivao je Vukanović što su iz mase pozdravljali burnim pljeskom.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je zatražio je da se odmah procesuiraju odgovorni za zloporabe tijekom pandemije, posebno oni koji su nabavili tehnički umjesto medicinskog kisika za bolnicu, smjenu direktora Kliničkog cetra Vlade Đajića koji je iz Dodikove stranke te ministra zdravstva Alena Šeranića.

Oporba također ultimativno traži da Radio-televizija RS-a (RTRS) odmah stavi na raspolaganje BN televiziji sustav nužan za digitalno emtiranje signala.

Komentiraj