Više stotina pristaša antikapitalističkog pokreta u subotu je mirno prosvjedovalo u Bernu protiv dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa na forum u Davosu, javlja agencija France Presse.

Noseći transparente na kojima je pisalo “Borimo se protiv WEF-a, Trumpa i kapitalizma”, “Nema budućnosti za kapitalizam” ili “Ubijte Trumpa njegovim vlastitim oružjem”, prosvjednici su negodovali i protiv foruma u Davosu koji se od 22. do 26. siječnja održava u tom gradiću u kantonu Graubuendenu na zapadu Švicarske.

Premda su vlasti upozorile na opasnost “većih sukoba” na tom skupu koji vlasti nisu odobrile, povorka je bila mirna i nikakav izgred nije zabilježen do subote predvečer, javlja švicarska agencija ATS.

“Svjetski gospodarski forum (u Davosu) želi biti platforma za pronalaženje konstruktivnih rješenja za svjetske probleme”, ističe antikapitalistička organizacija RJG, organizator prosvjeda, ali WEF “jest i ostaje mjesto na kojemu se razgovara o uvođenju neoliberalne agende”.

Bijela kuća je u utorak objavila da američki predsjednik planira doći na WEF u Davosu, gdje se svake godine okupljaju istaknute osobe iz svijeta politike i gospodarstva i razgovaraju o politici, ekonomiji i trgovini.

Peticijom “Trump, niste dobrodošli, držite se podalje od Davosa!” koju je u srijedu pokrenula švicarska organizacija Campax do subote je prikupljeno više  od 12.880 potpisa.

Drugi prosvjedni skup protiv njegova dolaska očekuje se 23. siječnja navečer u Zuerichu.

Komentiraj