ANTIFAŠISTIČKA LIGA: Pobjednička prošlost Hrvatske želi se falsificirati

Antifašistička liga ustvrdila je u subotu da je Hrvatska zemlja u kojoj su stalno prisutne inicijative da se dio njene prošlosti pobjednice u Drugom svjetskom ratu besramno falsificira i da ju se praktički svrsta na stranu nacizma.

“Te inicijative, s promijenjljivim intenzitetom, traju već 29 godina. Od micanja imena ulica, trgova, škola koja su imala veze s NOBom, pa čak i Trga žrtava fašizma, od masovnog rušenja spomenika partizanima, do relativno nedavnog micanja imena Trg maršala Tita, kao rezultata besramne političke trgovine. Sve je to praćeno permanentnom relativizacijom zločinačkog karaktera ustaškog režima”, stoji u priopćenju Antifašističke lige.

Ta udruga smatra da najveću odgovornost za takvo stanjene ne snose ostrašćeni NDH-nostalgičari nego političari na položajima s kojih bi se taj zabrinjavajući trend mogao zaustaviti.

“Potrebno je, posebno na ovaj dan, upozoriti da se obilježavanje Dana antifašističke borbe, bez kritičkog osvrta na stanje u današnjoj Hrvatskoj, pretvara u farsu, u smokvin list preko netrpeljivosti i mržnji, dominantnih karakteristika fašizma, koji ozbiljno prijete Hrvatskoj danas”, ističe liga.

Podsjeća da svakog 22. lipnja Hrvatska obilježava početka oružanog otpora fašističkoj okupaciji zemlje. “Taj će otpor (…) prerasti u daleko najveću oružanu borbu unutar okupirane Europe protiv vojski nacističke Njemačke, fašističke Italije i njihovih lokalnih saveznika ustaša i četnika”, stoji u priopćenju koje je potpisao Zoran Pusić.

Antifašistička liga ističe da je to dio povijesti na koji je ponosan svatko u Hrvatskoj tko drži do temeljnih ljudskih prava, prava na život, slobodu i ravnopravnost, koja su nacizam i ustaštvo najbrutalnije potirali.

Komentiraj