SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović pozdravila je u srijedu u Saboru članove Vlade i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović sa “Smrt fašizmu, sloboda narodu”, prosvjedujući protiv, kako je rekla, slanja poruka s najviše razine kojima se antifašizam proglašava floskulom i “šalju potjernice protiv svih slobodoumnih ljudi”.

Antičević Marinović je tako pozdravila tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, postavljajući pitanje prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku “je li svjestan da u društvu u kojem se antifašizam proglašava floskulom šake postaju stvarnost”.

Podsjetila je na nedavni fizički napad na književnika Antu Tomića. “Vaš ministar Hasanbegović doslovno je rekao da taj slučaj podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu riječ, ili ti narodski rečeno, dobio je ono što je tražio. Time je stao iza vašeg izbornog obećanja da će svi moći misliti što hoće u svoja četiri zida”, ustvrdila je Antičević Marinović.

Karamarko joj je uzvratio da je većina onoga što je kazala u zastupničkom pitanju neistina. “Što se tiče fizičkih napada, apsolutno smo protiv svakog nasilja. Nadam se da će policija naći počinitelja, ako već nije. Što se tiče demokratičnosti ovog društva i pluralizma, tu smo bili jasni, u ovom parlamentu sjedimo s različitim razmišljanjima o svemu pa i o prošlosti i o budućnosti”, rekao je Karamarko i poručio kako će i dalje štititi demokraciju i pravo na različito mišljenje.

Nezadovoljna odgovorom, SDP-ova zastupnica je poručila kako samo traži da se o antifašizmu ne muca. “Nastupili ste kao veliki reformatori, ali do sada se vaša vlada, neki posebno, istakla samo u deformaciji povijesti. Zato ja vas, sve ministre, premijera, ali i gospođu predsjednicu pozdravljam pozdravom – Smrt fašizmu, sloboda narodu”, rekla je Antičević Marinović.

Karamarko se na njezin pozdrav još jednom osvrnuo u odgovoru na zastupničko pitanje Nenada Stazića (SDP), poručivši SDP-ovoj zastupnici kako bi poštovao njezin pozdrav da ga je “kompletirala”, odnosno da je glasio, “smrt fašizmu, smrt komunizmu, smrt svim totalitarizmima, a sloboda svim narodima”.

Stazić je, pak, podsjetio da su predstavnici Židova i Srba te Savez antifašista najavili bojkot službene komemoracije u Jasenovcu.

“Neće doći Židovi, neće doći Srbi, neće doći hrvatski antifašisti jer ne žele tamo biti s vama i Hasanbegovićem, jer su vas prozreli i prezreli, jer su shvatili sav cinizam i svu neiskrenost vaše osude fašizma”, ustvrdio je Stazić.

Predsjednici države, premijeru Tihomiru Oreškoviću i potpredsjedniku Sabora Ivanu Tepešu spočitnuo je da ne čuju ustaške poklike na stadionima i tijekom prosvjeda kojim se tražila smjena predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić.

“Gospodinu Pupovcu vaš Milijan Brkić kaže: ‘Srbine, ako se ne osjećaš sigurno ovdje, a ti se gubi tamo gdje ćeš se osjećati sigurnije’, a predsjednica mu dodaje da oni koji podnose prijetnje i napade to i zaslužuju, jer godinama izazivaju i provociraju”, ustvrdio je Stazić.

Karamarku je zamjerio da se o tome nije očitovao i pozvao ga da “kao potpredsjednik ove tragikomične vlade odgovori na pitanje do kada svojim ponašanjem misli tolerirati ovaj bolesni, primitivni povratak ustaštva i tako sramotiti hrvatsku državu i hrvatski narod”.

Karamarko mu je uzvratio kako ne želi oporbu nazvati tragikomičnom te ustvrdio da se jasno očitovao o svim totalitarizmima. “Tu smo bili jasni, osudili smo i nacizam i fašizam i sve devijacije, ali i komunizam. Svaki put kad netko osudi komunističke zločine, na primjer, vi kažete da smo protiv antifašizma, što nije istina. Mi smo i antifašisti i antinacisti i antikomunisti, antitotalitaristi i tu je naš problem. Tamo gdje se javlja ustaštvo, treba ga doista uništiti, ali isto tako vi ne vidite oko nas svuda boljševizam, žal za Jugoslavijom, žal za boljševizmom, za komunizmom”, rekao je Karamarko.

Na Stazićevo nazivanje vlade tragikomičnom reagirao je predsjednik Sabora Željo Reiner, poručivši zastupniku kako ne smije koristiti teške riječi, na što mu je Stazić uzvratio kako je Reiner prošlu vladu četiri godine nazivao “nenarodnom”.

Za te je riječi Stazić “zaradio” opomenu.

Komentiraj