Deseci tisuća podržavatelja iranske vlade u petak su održali skupove podrške po cijeloj zemlji i izražavajući vjernost klericima i optužujući Sjedinjene Države da potiče najveće protuvladine prosvjede u posljednjih desetak godina, izvijestila je iranska državna televizija.

Klerik Ahmad Khatami, koji je vodio molitvu u petak, pozvao je vlasti da se “odlučno” obračunaju s odgovornima za izazivanje prosvjeda koji traju više od tjedan dana i u kojima su ubijene 22 osobe a više od tisuću uhićeno, po iranskim dužnosnicima.

“No prema onim običnim Irancima koje su prevarili ti izazivači pobune podržani od Amerike treba postupati u skladu s islamskom milošću”, rekao je Khatami vjernicima na teheranskom sveučilištu, izvijestila je iranska elevizija.

Khatami je također pozvao vladu da posveti “veću pozornost ekonomskim problemima ljudi”.

Prosvjedi su izbili 28. prosinca u svetom šijitskom gradu Mashhadu nakon što je vlada objavila planove za podizanje cijena goriva i rezanje novčane pomoći za siromašne Irance.

Nemiri, u kojima su tisuće mladih i radnika izražavali bijes zbog korupcije, nezaposlenosti i sve većih razlika između bogatih i siromašnih, proširili su se na više od 80 gradova.

Ministar unutarnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli je ustvrdio da je u njima sudjelovalo 42.000 ljudi, kako je prenijela državna televizija.

Komentiraj