Anthony Quinn: Neki kažu da je bio veći i od Grka Zorbe

Cijelog života Anthony Quinn i Grk Zorba bili su zapravo jedna te ista osoba: seljak iz istoimenog kino klasika iz 1964. godine, u kome plamti vatra života i koji čak i u najvećoj nesreći pleše sirtaki. Kada se pripremao za ovu ulogu, Quinn je mjesecima asketski živio u Grčkoj. Sve su to možda i anegdote, ali lijepe. Toliko je uvjerljivo odglumio Grka da ga je stalno plesao, kao na primjer u “Grčkom tajkunu”, jednoj filmskoj aluziji na Aristotela Onazisa. Devetnaest godina poslije Grka Zorbe, izveo ga je još jednom na pozornici, u jednom brodvejskom mjuziklu.

Osamdesetih se potpuno povukao s filma, a njegov rad kao slikara-impresionista, kipara i pisca postao mu je mnogo važniji. Prodajom svoje slike “Trijumf” zaradio je oko 200.000 dolara.

I privatno je vodio veoma uzbudljiv život. Imao je 13 djece s pet žena, od toga tri vjenčane i dvije ljubavnice – dvoje djece s Njemicom čije ime nije htio otkriti i neimenovanog sina od neimenovane Francuskinje. U autobiografiji iz 1973. “Prvobitni grijeh” nadugačko se razmetao svojim seksualnim eskapadama. Između ostalog da je svoju prvu ženu Katherine, inače kći  Cecil B. DeMillea, navečer poslije vjenčanja istjerao iz kuće jer nije bila djevica. On je izgleda komplekse zbog porijekla pokušavao nadoknadti imidžom potentnog muškarca. Podizao je prašinu u javnosti spektakularnim aferama s kolegicama kao što su bile Rita Hayworth, Ingrid Bergman, Carole Lombard… Ni glasine o tučnjavama sa ženama nisu poljuljale njegov imidž. Kada je imao 82 godine, razveo se po drugi put da bi se oženio ljubavnicom, skoro pedeset godina mlađom. Umro je 3. lipnja 2001. godine u 87. godini života.

S Anthony Quinnom nije nestao samo jedan od velikana holivudske stare garde, već i jedan od najverziranijih predstavnika mačizma. Njegova želja prilikom posljednjeg putovanja u Meksiko bila je da prospu njegov pepeo u kanjon meksičke države Čivava, gde se rodio. Tako će se Zorba vratiti kući.

Komentiraj