Anthony Fauci dobio prestižnu izraelsku nagradu za obranu znanosti

Jedan od vodećih američkih stručnjaka za zarazne bolesti Anthony Fauci dobitnik je prestižne nagrade za posvećenost znanosti vrijedne milijun američkih dolara koju dodjeljuje Zaklada Dan David sa sjedištem u Izraelu, javlja u utorak BBC.

Fauci, koji je često bio u raskoraku s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom oko upravljanja pandemijom, dobio je Nagradu Dan David za “obranu znanosti”. Direktor je Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984.

Nagradu Dan David ustanovio je 2000. preminuli međunarodni poslovni čovjek Dan David. Svake godine nagrade od milijun dolara se dodjeljuju u tri kategorije za doprinose vezane uz pitanja iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

U priopćenju odbora za dodjelu nagrada stoji da je prepoznata “hrabrost kojom je dr. Fauci branio znanost od neupućene oporbe tijekom izazovne covid krize i u vrlo napetom političkom okruženju”.

U obrazloženju također piše da je Fauci zaslužan za promicanje cijepljenja protiv covida-19, kao i za vodeću ulogu u istraživanju HIV-a i liječenju AIDS-a.

Fauci je bio savjetnik za zdravstvena pitanja u mandatima sedam američkih predsjednika.

Komentiraj