Izvanredni povjerenik Ante Ramljak od uprava tvrtki iz sustava Agrokor, koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi, zatražio je sazivanje glavnih skupština dioničara, na kojima bi se, uz ostalo, trebala donijeti odluka o pokriću gubitaka zabilježenih u 2016., izvijestile su te tvrtke.

Kako se navodi u objavi Jamnice, Žitnjaka, Leda, Tiska, Belja, PIK Vinkovci i Vupika, izvanredni povjerenik Ramljak upravama tih društava podnio je zahtjeve za sazivanjem glavnih skupština dioničara u roku od deset dana od objave poziva dioničarima.

U zahtjevima izvanrednog povjerenika predlažu se i točke dnevnog reda poput izvješća nadzornog odbora o obavljenom nadzoru vođenja poslovanja u 2016., godišnja izvješća uprava i revizora o stanju društava u 2016., godišnja financijska izvješća i konsolidirana financijska izvješća za prošlu godinu, te odluke o davanju razrješnica uprava i nadzornim odborima.

Svim se društvima predlaže i donošenje odluke o pokriću gubitaka ostvarenih u 2016. te o imenovanju revizora poslovanja za 2017. godinu.

Prema revidiranim izvješćima objavljenim početkom listopada, Jamnica je u 2016. imala konsolidirani gubitak od 255,6 milijuna kuna, Tisak 388 milijuna, Ledo 270 milijuna, Belje 45 milijuna, Žitnjak 29,8 milijuna, Pik Vinkovci 233 milijuna, a PIK Vrbovec 8 milijuna kuna.

Za skupštine Belja i Vupika izvanredni povjerenik predlaže donošenje odluke o imenovanju posebnih revizora vođenja poslova tih društava, “s posebnim naglaskom na vođenje poslova spram najvećeg pojedinačnog dioničara, Agrokora d.d.”, na način kakav to određuje Zakon o trgovačkim društvima. Predlaže se da tu reviziju provede tvrtka Deloitte.

Upravi Belja sugerira se i da skupštini predloži i donošenje odluke o izmjeni odluke o pokriću gubitka iz 2015. godine, donesene na skupštini održanoj u kolovozu 2016. godine.

Od uprave PIK Vinkovci Ramljak traži da izmjenom statuta društva dopune predmet poslovanja društva.

Komentiraj