Ante Ramljak zatražio sazivanje glavnih skupština Agrokorovih tvrtki

foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ zk

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak od uprava tvrtki iz sustava Agrokor, koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi, zatražio je sazivanje glavnih skupština dioničara, na kojima bi se, uz ostalo, trebala donijeti odluka o pokriću gubitaka zabilježenih u 2016., izvijestile su te tvrtke.

Kako se navodi u objavi Jamnice, Žitnjaka, Leda, Tiska, Belja, PIK Vinkovci i Vupika, izvanredni povjerenik Ramljak upravama tih društava podnio je zahtjeve za sazivanjem glavnih skupština dioničara u roku od deset dana od objave poziva dioničarima.

U zahtjevima izvanrednog povjerenika predlažu se i točke dnevnog reda poput izvješća nadzornog odbora o obavljenom nadzoru vođenja poslovanja u 2016., godišnja izvješća uprava i revizora o stanju društava u 2016., godišnja financijska izvješća i konsolidirana financijska izvješća za prošlu godinu, te odluke o davanju razrješnica uprava i nadzornim odborima.

Svim se društvima predlaže i donošenje odluke o pokriću gubitaka ostvarenih u 2016. te o imenovanju revizora poslovanja za 2017. godinu.

Prema revidiranim izvješćima objavljenim početkom listopada, Jamnica je u 2016. imala konsolidirani gubitak od 255,6 milijuna kuna, Tisak 388 milijuna, Ledo 270 milijuna, Belje 45 milijuna, Žitnjak 29,8 milijuna, Pik Vinkovci 233 milijuna, a PIK Vrbovec 8 milijuna kuna.

Za skupštine Belja i Vupika izvanredni povjerenik predlaže donošenje odluke o imenovanju posebnih revizora vođenja poslova tih društava, “s posebnim naglaskom na vođenje poslova spram najvećeg pojedinačnog dioničara, Agrokora d.d.”, na način kakav to određuje Zakon o trgovačkim društvima. Predlaže se da tu reviziju provede tvrtka Deloitte.

Upravi Belja sugerira se i da skupštini predloži i donošenje odluke o izmjeni odluke o pokriću gubitka iz 2015. godine, donesene na skupštini održanoj u kolovozu 2016. godine.

Od uprave PIK Vinkovci Ramljak traži da izmjenom statuta društva dopune predmet poslovanja društva.

Komentiraj