HINA / Denis CERIÆ /dc

REAKCIJE NA PISANJE NACIONALA: ANTE RAMLJAK “Biti će dosta drastičnih iznenađenja’

Ministrica gospodarstva Martina Dalić očekuje od HANFA-e, Državnog odvjetništva i HNB-a, da razjasne kako se vodio Agrokor u vrijeme Ivice Todorića.

Ovaj poziv uslijedio je nakon što je Nacional otkrio da je novac iz HBOR-a preko Zagreb-Montaže završio u Agrokoru gdje je i ostalo 40 milijuna kuna.

Vladin povjerenik Ante Ramljak za RTL je komentirao cijeli slučaj.

“Znali smo za tu informaciju u samom početku kada je krenuo postupak. Bilo je pitanje vremena kada će biti iskomunicirano s institucijama s kojima je trebalo. Ono što je važno je to što je u tom trenutku kada je otvoren postupak, Agrokorov dug prema Nexusu je tretiran u skladu sa svim ostalim dugovima”, izjavio je Ramljak dodavši da postoje dva slučaja kada je država kreditirala Agrokor – HBOR-ov kradit iz prosinca i ovaj slučaj.

Kaže da nije istražio zašto je dio novca otišao na pozajmicu Agrokoru.

“Trebao je ukupan iznos u Zagreb montažu, zašto su oni polovicu tog iznosa prebacili kroz pozajmnicu Agrokoru, ja ne znam. Mi imamo činjenicu da je to Agrokorov dug prema njima, taj će dug biti tretiran u sklopu svih ostalih zaduženja koje grupa ima. Vidjet ćemo koliki ćemo dio duga vratiti”, kaže.

“Vi znate da sam ja odmah u prvim danima od otvaranja postupka rekao da se ne mogu osloniti na nijednu službenu brojku zadnjeg službenog izvještaja iz 9. mjeseca prošle godine koje je uprava Agrokora izdala. Revizija će biti izdana sredinom devetog mjeseca, konsolidirani izvještaj. Sada počinjemo s prvim izvještajima pojedinačnih kompanija, a tu će biti dosta iznenađenja, i to drastičnih. U smislu jako puno ispravaka vrijednosti”, kaže Ramljak na pitanje što je otkrila revizija.

Objasnio je i što će se dogoditi s Agrokorom.

“Ivica Todorić je formalno još vlasnik Agrokora, mada svi zaboravljamo instrumente financiranja gdje su založene te dionice na investitorima koji su pravi vlasnici Agrokora, ali u na kraju kada se bude radila nagodba i kad se dio zaduženaj kreditora vraćao njima – on će se vraćati kao oblik vlasništva – jer se nema dovoljno novca za vratiti. To će vjerojatno biti banke, ali i dio će se prodavati na otvorenom tržištu”, kaže.

Na kraju je komentirao i zadnji istup Todorića, koji je rekao da se Agrokor treba spasiti i dovesti u onaj oblik kakvog ga je on ostavio.

“Bit ću sad otvoren i iskren. Pročitao sam naslov i dalje nisam uopće htio čitati tekst. Ja mislim da je on jako dobro svjestan svih postupaka i svega što je bilo u kompaniji. Nisam pročitao tekst jer je to njegov pokušaj opravdanja, a on je zadnja osoba koja bi trebala dijeliti savjete kako sačuvati Agrokor. Sada nam nije fokus da se bavimo obitelji Todorić, već da spasimo što veći dio gospodarstva. Agrokor bi trebao usporiti BDP, ali ga neće srušiti. A mnogi su očekivali to”, zaključuje Ramljak.

Komentiraj