Ante Nazor: “Ne možemo tretirati povijest po razdobljima kako nekome paše”

Povjesničar Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, gostovao je u utoeak u ‘Novom danu’ N1 televizije gdje je komentirao proslavu obljetnice Oluje.

Boris Milošević ove godine ne ide u Knin, a ni potpredsjednik Vlade Tomo Medved ove godine neće u Grubore. Nazor kaže da je prošle godine to bilo simbolično. “No od simbolike, gesta i govora koji su tada izrečeni, i u Kninu i u Gruborima, mislim da je važnije suočavanje s prošlošću na način da se u obzir uzmu činjenice. Istina i činjenice ne smiju biti žrtva, nego temelj pomirenja”, rekao je i dodao da sami dolasci dijela predstavnika srpske nacionalne manjine u Knin ili Vukovar nisu dovoljni.

“Ne možemo tretirati povijest po razdobljima kako nekome paše, i ’41. i ’45., i ’91. i ’95. Što se tiče znanosti, moraju biti isti kriteriji. To iritira mene osobno, a vjerujem i mnoge ljude u Hrvatskoj”, poručio je Nazor.

Istaknuo je da se s činjenicama prije svega moraju suočiti predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. “Zločinačkim pothvatima se proglašava akcija koja nažalost nije imala alternativu. Oluja nije imala alternativu. Još su 3. kolovoza 1995. vikali da je Knin Srbija, a onda se čude što je došlo do Oluje. To se oni prije svega moraju suočiti s time. Ovih dana smo imali jasne poruke iz Beograda, od ministra u tamošnjoj vladi, da će srpski svijet zaživjeti kad-tad. To ima isto značenje kao srpski narod u državi iz početka 90-ih, a vidjeli smo do kakvog je rezultata tada došlo. Nisam čuo predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj da su digli glas preko toga”, rekao je.

S dolascima predstavnika Srba u Knin vjerojatno bi se nastavilo da, dodaje, postoji iskrena želja. “Izbjegava se da se jasno kaže što je uzrokovalo rat i Oluju. Bilo kakav dolazak ne znači ništa ako će se ove stvari izbjegavati. Da zastupnici srpske nacionalne manjine u Saboru kažu da je Srbija kriva, to je temelj za gradnju boljih odnosa, a ne stalno dociranje hrvatskom narodu, hrvatskom vodstvu. To je nešto što je iritirajuće i bojim se da je prepreka uspostavi pravog zajedničkog života”, zaključio je Nazor.

Komentiraj