Miranda Cikotic/PIXSELL

ANTE KOTROMANOVIĆ ‘Nije istina da ću raditi u istoj tvrtki s Mišetićem i Žužulom’

Ministar obrane Ante Kotromanović za Nacional je demantirao napise u medijima te tvrdi da još uvijek traži posao u SAD-u

Još uvijek nisam dogovorio nikakav konkretan posao u SAD-u. To bi se tek trebalo dogovoriti. Neistinite su tvrdnje da ću raditi s Lukom Mišetićem, kao i tvrdnje da ću raditi u odvjetničko lobističkoj kući Patton Boggs“, izjavio je za Nacional još uvijek aktualni ministar obrane Ante Kotromanović.

Tijekom i neposredno nakon božićnih blagdana, u više medija plasirane su tvrdnje da je Kotromanović već dogovorio novi posao u SAD-u, a najdalje je u nedjelju otišao Jutarnji list, tvrdeći da je Kotromanović dogovorio posao savjetnika u odvjetničko-lobističkoj kući Patton Boggs. Odvjetnik Luka Mišetić je u toj tvrtki partner, a Miomir Žužul savjetnik za međunarodne odnose. Radi se o tvrtki koja je u više navrata radila za hrvatsku vladu, a čije je usluge koristio i general Ante Gotovina, pa se slijedom toga pretpostavljalo da je Gotovina pomogao Kotromanoviću da se zaposli u SAD-u.

Kotromanović bi u SAD na završne pregovore trebao otputovati u drugoj polovici siječnja. Tvrtka s kojom pregovara ima također sjedište u Washingtonu, ali sudjeluje u većem broju operacija na terenu na osjetljivim kriznim žarištima širom svijeta. Upravo taj terenski rad najviše privlači Kotromanovića. On zbog povjerljivosti pregovaračkog procesa ne želi otkriti s kojom tvrtkom pregovara, kao i u koje bi poslove konkretno trebao biti uključen. „Ono što ta tvrtka radi, zapravo se najčešće javno demantira ili se izbjegava komentirati da se djelatnici te tvrtke uopće nalaze na terenu u tim specijalnim misijama“, tvrdi izvor blizak Kotromanoviću.

Iz izvora bliskih HDZ-u tvrdi se da Ante Kotromanović u SAD-u želi kapitalizirati svoja iskustva u trgovini oružjem te da će se praktički tim poslom i baviti, i to na području Kurdistana. Isti izvori tvrde da se radi o diskutabilnom angažmanu, koji otvara pitanje potencijalnog sukoba interesa. Tvrdi se da je upitno i to što je Kotromanović tijekom ministarskog mandata uopće išao pregovarati o svojoj profesionalnoj budućnosti, a otvara se i pitanje je li to bilo u sklopu privatnog ili poslovnog putovanja, kao i tko je platio troškove putovanja.

Komentiraj