ANTE ČIKOTIĆ: ‘Poboljšati kvalitetu nafte radi zraka u Slavonskom Brodu’

FaH

Državni tajnik zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić izjavio je u ponedjeljak kako su u vezi problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu iz bosanskobrodske rafinerije u Ministarstvu izradili prijedlog rješenja kojim bi se poboljšala kvaliteta sirove nafte u hrvatskom transportnom sustavu radi ekoloških razloga.

Želimo smanjiti udio sumpora u sirovoj nafti, čime bi se podigla kvaliteta zraka u Slavonskome Brodu, posebice što se tiče sumporovodika koji je glavni onečišćivač, izjavio je Čikotić novinarima nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Drugi smjer djelovanja je ubrzana plinofikacija, za što nam treba suglasnost BiH entiteta – Republike Srpske. Na naš zahtjev o točki interkonekcije druga strana nije odgovorila, dodao je.

Imamo priliku da se plinovod sufinancira sredstvima EU i spremni smo odmah krenuti u izradu projekata i traženje lokacijske dozvode. U međuvremenu možemo raditi na privremenoj interkonekciji i realizirati tehnička rješenja koja bi pridonijela bržoj plinofikaciji, rekao je Čikotić.

Napravili smo više prijedloga za kvalitetniju sirovu naftu i o tome izvijestili premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera, ističe državni tajnik.

GSV je podržao naš prijedlog i složni smo s ostalim sudionicima u tom procesu. Nemamo više vremena čekati jer smo od studenoga 2016. imali čitav niz sastanaka i povjerenstava koji nisu dali rješenja, rekao je.

S naše strane dat ćemo sve od sebe da se kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu i Bosanskom Brodu poboljša i mislimo da je to pravi put, poručio je Čikotić.

Komentiraj