Ansambli Hrvatske radiotelevizije (HRT) i ove će godine u suradnji s Gradom Zagrebom 21. i 22. lipnja na Trgu kralja Tomislava slaviti svečanost glazbe Festivalom “Zagreb Classic”, priopćeno je sa HRT-a.

U dvodnevnom programu sa Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a nastupit će proslavljena hrvatska sopranistica Evelin Novak, česta gošća svjetskih pozornica sa stalnim angažmanom u Berlinskoj državnoj operi te devetnaestogodišnji Luka Ljubas na violini, ovogodišnji pobjednik Međunarodnog violinističkog natjecanja ‘Vaclav Huml’ i prvi hrvatski violinist koji je osvojio prvu nagradu u četrdeset godina toga natjecanja. HRT-ove simfoničare voditi će mladi brazilski dirigent Eduardo Strausser, donedavni rezidencijalni dirigent Teatra Municipal u São Paulu kojega kritika opisuje ‘kao istinsku prirodnu silu’.

Tamburaški orkestar HRT-a izvesti će hrvatske plesove i pjesme, a na pozornici će mu se pridružiti Ivana Kindl, Damir Kedžo i dvojac Bow vs Plectrum.

S Jazz orkestrom HRT-a nastupit će karizmatični trombonist Joseph Joe Bowie, osnivač i vođa legendarnoga funk-rock sastava Defunkt. Priključit će im se i pjevačica Carla Belovari, te Igor Geržina na saksofonu.

Nastupi ansambala HRT-a tek su početak velikoga Festivala na otvorenome orkestara “Zagreb Classic” koji je prošle godine pokrenuo Grad Zagreb.

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) izvodi ‘Eru s onoga svijeta’, Zagrebačka filharmonija nastupa s Goranom Bregovićem u njegovu najnovijemu projektu ‘Tri pisma iz Sarajeva’, a uz svjetsku glazbenu senzaciju – romskoga kralja violine Robyja Lakatosa – slavi se 25. obljetnica postojanja HRT-ove emisije ‘Opera box’.

U okviru Festivala gostuje i jedan od najboljih američkih orkestara mladih iz San Josea, Gradsko kazalište ‘Komedija’ pokazat će svoje najbolje u programu ‘Komedija gala!’, a Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske i Akademski zbor ‘Ivan Goran Kovačić’ izvest će poznatu kantatu ‘Carmina burana Carla Orffa’. Ulaz je na sve koncerte besplatan, poručuju s HRT-a.

Komentiraj