Acoustic project otvara ciklus komornih koncerata u HNK Ivana pl. Zjaca

Press/Acoustic project

Koncert renomiranog ansambla Acoustic project pod nazivom ‘Folklorna fuzija’ će u nedjelju, 11. listopada, u 19 sati otvariti ovosezonski ciklus komornih koncerata u HNK Ivana pl. Zajca.

Deset vrsnih glazbenika okupljenih u ansamblu jedinstvena su pojava na glazbenoj sceni. Ansambl je 2008. godine osnovao, zajedno s kolegama i prijateljima, skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović. Kroz godine djelovanja događale su se mnoge tranformacije kako u postavi glazbenika, tako i u samom glazbenom izričaju od klasike, jazza, folklora, pa čak i rocka.

‘Folkolorna fuzija’ je projekt stvaranja glazbenog programa inspiriranog bogatstvom folklornih tradicija. Vrijedi napomenuti da cilj nije jednostavno aranžirati narodne plesove i napjeve, već stvoriti novu glazbenu materiju, koja ocrtava korijene i suvremeni trenutak u kojem se nalazimo. Projekt je sastavljen od novih skladbi inspiriranih hrvatskim folklorom.

Namjera je ansambla stvoriti koncertni program, koji će biti atraktivan i zanimljiv za domaće i za inozemno glazbeno tržište čime će se omogućiti daljnje izvođenje projekta. Spoj folklornih izvođačkih tradicija sa specifičnim tehnikama klasičnih instrumenata razvijenim u suvremenoj klasičnoj glazbi, otvara nove i svježe mogućnosti. Osim jedinstvenosti glazbene materije koja se stvara ovim procesom, ovakav program donosi sa sobom i dodanu vrijednost.

“Izdvajati i kvalificirati pojedinačne glazbenike bilo bi podosta nepravedno prema odličnom ansamblu u cjelini. Dovoljno je tek reći da je glavna uspomena koju će jedan prosječni koncertni posjetitelj ponijeti sa sobom: posvemašnji užitak u muziciranju svih glazbenika, a publika na to ne može ostati imuna“ – Helena Novak Penga, KLASIKA.hr,

“Uostalom, baš taj hod po rubu između umjetnosti i kiča karakterističan je za mnoga vrhunska glazbena ostvarenja. Palanović je s Acoustic Projectom zakoračio na jedan novi teritorij domaće glazbe koju je teško svrstati upravo zbog iznimne kreativnosti i jedinstvenih aranžmana kojima su spojeni razni glazbeni stilovi u jedinstvenu, izuzetno pitku cjelinu“ – D. Jagatić

Komentiraj

nacional banner
nacional banner