Koaliciji desnog centra formiranoj oko stranke bivšeg premijera Silvija Berlusconija postojano raste potpora u ispitivanjima javnog mišljenja dok se zagrijava kampanja za izbore u Italiji 4. ožujka.

Ispitivanja koje su proveli Tecne i IPR pokazuju da desni centar vodi pred koalicijom lijevog centra na čelu s vladajućem Demokratskom strankom (PD) kao i pred protusistemskom strankom Pokret pet zvijezda.

Talijanski složeni izborni sustav – mješavina proporcionalne zastupljenosti i većinskog sustava – mogla bi dovesti do sastavljanja parlamenta u kojemu nitko nema većinu, a strah od političke nestabilnosti može zaustaviti umjereni oporavak tog trećeg po veličini gospodarstva u eurozoni.

Međutim, Berlusconijeva skupina čini se “vrlo blizu” tome da dobije parlamentarnu većinu, rekao je čelnik Tecnea Carlo Buttaroni.

Premijer s četiri mandata, Berlusconi ne može doći na tu dužnost zbog osude za poreznu prijevaru iz 2013.

Desni centar dobio je potporu 39,2 posto birača u anketi Tecnea, a 40 posto smatra se potrebnom osnovom za realnu šansu za samostalno upravljanje. Anketa IPR-a daje im 38 posto.

Osim prelaska tog praga, stranka ili koalicija mora pobijediti one na drugom mjestu s više od 12 postotnih bodova, rekao je Buttaroni. Obje ankete pokazale su da drugoplasirani Pokret pet zvijezda zaostaje za 10 postotnih bodova ili više.

Potpora PD-u iznosi 22 posto prema IPR-u i 20,7 posto prema Tecneu. Zajedno sa saveznicima cijela koalicija lijevog centra osvaja 27,5 posto odnosno 25 posto u ispitivanjima javnih mišljenja.

Stranke širom političkog spektra obećale su da će promijeniti ili ukinuti proračunska pravila EU-a, smanjiti poreze i trošiti više.

Komentiraj