Više od polovice Nijemaca vide izbjeglice i njihovu integraciju kao najveći problem Njemačke, pokazala je anketa u petak, usprkos tome što je ove godine broj migranata znatno pao.

Rekordnih 890 tisuća većinom muslimanskih migranata stiglo je prošle godine s Bliskog istoka, Afrike i drugih područja u najveću europsku ekonomiju, potaknuvši time zabrinutost oko sigurnosti i integracije.

Ove godine dolasci su usporili, a njemački federalni ured za migracije i izbjeglice BAMF u petak je objavio da je njihov računalni sustav “EASY” u prvih 11 mjeseci 2016. zabilježio oko 305 tisuća novih tražitelja azila. Ta brojka vjerojatno je napuhana jer sustav omogućava da se migranti registriraju više no jednom. BAMF je prošlog mjeseca zaprimio 26.348 zahtjeva.

Usprkos tome, anketa agencije Forschungshruppe Wahlen za televiziju ZDF pokazala je da 58 posto Nijemaca smatraju izbjeglice i njihovu integraciju kao najvažnije probleme s kojima se Njemačka suočava.

Popularnost Angele Merkel je nakon prošlogodišnjeg priljeva migranata znatno pala, a ona će se iduće godine po četvrti put kandidirati na parlamentarnim izborima za koje tvrdi da će biti “teški kao nijedni dosad”.

Njezini konzervativci gube znatan dio birača koji se okreću protuimigrantskoj Alternativi za Njemačku (AfD), zbog čega je kancelarka odlučila postrožiti svoj stav o integraciji migranata u Njemačku. Na kongresu njezinih Kršćanskih demokrata (CDU), koji se održao ovog tjedna u Essenu, usvojena je rezolucija koja se protivi dvojnom državljanstvu.

Oko polovice Nijemaca smatra kako je Merkel dobro upravljala izbjegličkom politikom, dok 45 posto smatra kako je ona to učinila “dosta loše”, pokazala je anketa na uzorku od 1234 ljudi, provedena između 6. i 8. prosinca.

Čak 60 posto ispitanika smatra da trošenje novca na izbjeglice znači da se on negdje drugdje štedi, a 52 posto strahuje da će migracija dovesti do rasta stope kriminala. Nešto manje od trećine ispitanih smatra da su njemačke kulturne i društvene vrijednosti zbog izbjeglica pod prijetnjom.

Novine Die Welt su na svom portalu objavile da se migrante iz sjeverne Afrike rijetko deportira nazad u svoje zemlje. Novine citiraju odgovor vlade na pitanje oporbene, ekstremno lijeve stranke Linke, u kojem stoji da je u tri kvartala 2016. sveukupno deportirano 281 Marokanaca, Tunižana i Alžiraca. Prošle je godine iz sjeverne Afrike u Njemačku stiglo 13 tisuća migranata.

Oko tri četvrtine svih deportiranih migranata u tom razdoblju, kojih je gotovo 20 tisuća, bili su sa zapadnog Balkana, prenosi Die Welt.

Komentiraj