ANKETA: Nijemci zadovoljni kancelarkom Merkel

FaH

Nijemci su zadovoljni vodstvom njemačke kancelarke Merkel tijekom krize u Grčkoj i njene stranke imaju šansu osvojiti apsolutnu većinu, sugerira anketa objavljena u nedjelju.

Rezultati stižu nakon što je magazin Der Spiegel javio o odluci Merkel da se natječe za četvrti mandat i krene s pripremama za kampanju u 2017. godini.

Kancelarka od 2005. vlada u koaliciji sa Socijaldemokratima (SPD), konzervativci njene Kršćansko-demokratske unije (CDU) i sestrinske Kršćansko-socijalne unije (CSU) nisu imali apsolutnu većinu od 1961. godine.

Anketa objavljena u nedjeljnom izdanju Bilda konzervativcima daje podršku od 43 posto, što prema pisanju Reutersa odgovara ukupnoj podršci svim ostalim strankama. Istovremeno je pala popularnost krajnje ljevice (Linke) koja je izgubila jedan posto biračkog tijela.

“Tijekom grčke krize, Merkel se pokazala Nijemcima kao političarka na koju se mogu  osloniti u teškim situacijama,” rekao je za Bild Torsten Schneider-Haas iz agencije Emnid koja je provela istraživanje.

U Njemačkoj ne postoji ograničenje broja mandata, pa se bivši kancelar CDU-a Helmut Kohl na vlasti zadržao 16 godina, sve do utrke za peti mandat 1998. kada ga je pobijedio Gerhard Schroeder iz SPD-a. Niti jedan od državnika nije bio popularan poput Merkel.

Apsolutna većina bi konzervativcima omogućila da vladaju bez kompromisa oko pitanja minimalne plaće ili reforme mirovinskog sustava, kao što su to činili sa SPD-om.

Komentiraj