Kandidat centra za francuskog predsjednika Emmanuel Macron na putu je prema pobjedi u prvom krugu izbora koji se održavaju idućeg mjeseca, kao i u drugom krugu u kojem će se 7. svibnja boriti protiv kandidatkinje desnice Marine Le Pen, pokazala je u srijedu anketa Elabe.

Macron, popularni neovisni kandidat koji je bio ministar gospodarstva pod socijalističkim predsjednikom Francoisom Hollandeom prije no što je podnio ostavku, prema anketi televizije BFM će u prvom krugu, koji se održava 23. travnja, osvojiti 25,5 posto, dok će Le Pen osvojiti 24 posto glasova.

Rezultat obaju kandidata se od prošlog tjedna pogoršao za 0,5 posto, dodaje Elabe.

Anketa je pokazala i da je popularnost konzervativca Francoisa Fillona narasla na 18 posto, što je prvi rast otkad je njegova kampanja pogođena skandalom oko isplate honorara obitelji za fiktivne poslove.

To mu i dalje neće biti dovoljno za drugi krug za kojeg se prognozira da će u njemu pobijediti Macron sa 63 posto u odnosu na 37 posto Marine Le Pen.

U toj anketi koja je provedena 28. i 29. ožujka pokazalo se i da je narasla podrška kandidatu krajnje ljevice Jean-Luca Melenchona koji je na 15 posto podrške.  Njegov rast ide nauštrb socijalističkom kandidatu Benoitu Hamonu koji je pao na 10 posto.

Komentiraj