Bivši francuski premijer Francois Fillon i nezavisni kandidat Emmanuel Macron pobjedili bi čelnicu Nacionalne fronte Marine Le Pen u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora, pokazala je anketa objavljena u četvrtak.

Ipak, Fillon, kojeg se optužuje da je svojoj supruzi namjestio lažni posao svoje asistentice u parlamentu, gubi zamah u popularnosti.

Od srijede je izgubio jedan posto i sada je izjednačen s centrističkim kandidatom Macronom na 20 posto u prvom krugu izbora 23. travnja, iza Le Pen koja je u anketi IFOP-a završila s potporom od 24,5 posto.

No, u drugom krugu zakazanom za 7. svibnja Marcon bi sa 63 posto glasova pobjedio Le Pen koja osvaja 37 posto, dok bi je Fillon pobjedio s 59 posto glasova birača, pokazala je anketa za časopis Paris Match.

Fillon je počeo gubiti podršku nakon što su novine Le Canard Enchaine objavile da je svojoj supruzi Penelope isplatio 500 tisuća eura za posao koji nije radila.

On je ranije ovog tjedna optužio svoje protivnike u vladi da su izmislili taj skandal kako bi oblatili njegovu predsjedničku kampanju.

U međuvremenu su istražitelji, kako piše BBC, proširili istragu na isplate Fillonovoj djeci. Radi se o više od 80.000 eura isplaćenih Marie i Charlesu Fillonu u razdoblju od 2005. do 2007. kada je njihov otac bio senator.

Fillon tvrdi da su djeca plaćena za točno određene odvjetničke usluge, iako nijedno od njih u to doba nije bilo kvalificirani odvjetnik.

Komentiraj