Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao u srijedu da ubojica ruskog veleposlanika pripada pokretu klerika Fethullaha Gulena, iako je Kremlj ocijenio da je prerano donositi zaključke o odgovornima.

Gulenovu mrežu, kojoj Ankara pripisuje neuspjeli državni udar sredinom srpnja, optužio je u utorak navečer, samo 24 sata nakon ubojstva, turski ministar vanjskih poslova Mevluit Cavusoglu, što je Erdogan potvrdio u srijedu.

“To je jedan član terorističke organizacije FETO, nema potrebe to skrivati”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari.

Spektakularno ubojstvo je izvedeno usred zatopljenja odnosa između Ankare i Moskve, koje je omogućilo primirje radi evakuacije istočnog dijela Alepa. Obje zemlje su upozorile na provokacije kojima je svrha naštetiti njihovoj suradnji.

Mevlut Mert Altintas (22), pripadnik interventne policije u Ankari, u ponedjeljak je ubio ruskog veleposlanika u Turskoj Andreja Karlova ispalivši u njega nekoliko hitaca na otvorenju izložbe fotografija u turskoj prijestolnici, a ubojstvo su zabilježile kamere.

Ubojica je prije nego je ubijen viknuo “Allah Akbar” i “Ne zaboravite Alep”.

Bez obzira na te izjave koje povezuju to ubojstvo sa stanjem u Siriji, turski istražitelji prate trag mreže klerika Fethullaha Gulena, kojeg turski predsjednik drži odgovornim za neuspjeli puč u srpnju.

“Moram reći još nešto. Ta podla organizacija još postoji u redovima naše policije, kao i u našoj vojsci”, rekao je Erdogan u srijedu.

Ali glasnogovornik Kremlja je u srijedu naglasio da je važno pričekati rezultate rada istražne skupine i dodao da ne treba donositi preuranjene zaključke dok istraga ne odredi tko stoji iza ubojstva veleposlanika.

Komentiraj