Anka Mrak-Taritaš: “Zgrada HNK u Zagrebu izgrađena za 16 mjeseci, Horvatu je trebalo 18 mjeseci da ustanovi da Zakon ne valja”

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš u srijedu je na konferenciji za medije u Saboru istaknula da bi Vlada prema građanima trebala biti iskrena i reći im da nema obnove nakon potresa niti će je biti unatoč ogromnom novcu iz Europske unije. Vladu je prozvala da je ‘očito digla ruke’ od Zagreba i Zagrepčana.

Anka Mrak-Taritaš istaknula je da nije krenula čak ni obnova javnih zgrada za koju je Europska unija prije više od devet mjeseci uplatila ogroman novac, koji treba potrošiti u roku od 18 mjeseci. Istaknula je da za obnovu javnih zgrada nije trebao nikakav posebni zakon niti fond.

Vladajuće je prozvala da jedni druge optužuju za nerad, bilježe što sve nisu napravili, prozivaju se za bavljenje politikom, ‘ali od Zagreba i Zagrepčana su očito digli ruke’. “Plenković i Horvat ljudima daju prazna obećanja i bude lažne nade, ali nisu u stanju obaviti nikakav konkretan posao”, rekla je čelnica GLAS-a novinarima u Saboru.

Podsjetila je da je krajem 19. stoljeća zgrada HNK u Zagrebu izgrađena za 16 mjeseci, neboder u Ilici 1 krajem pedesetih godina prošlog stoljeća ili HOTO toranj 2004. sagrađeni su za otprilike godinu dana, a Empire State Building u New Yorku početkom 1930-ih godina za samo 16 mjeseci.

“Ministru Horvatu trebalo je 18 mjeseci da ustanovi da Zakon ne valja, da je neprovediv i da ga treba mijenjati”, istaknula je dodala da smatra da je obnovu trebalo organizirati tako da se najnužniji popravci obave odmah, da država isplati novac ljudima koji sami kreću u obnovu i da se organizira konstrukcijska obnova zajedno s transformacijom pojedinih dijelova grada, što traži više vremena i truda.

Komentiraj