HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš na lokalnim izborima ušla je u drugi krug, a izborne rezultate dočekala je u prostoru caffe bara ‘Ritam grada’ u Zagrebu, koji je unajmila od tvrtke koja je indirektno, preko povezanih društava, dužna Gradu Zagrebu nešto malo manje od milijun kuna, ispričali su za nacional.hr izvori upućeni u ta zbivanja.

Ti izvori navode kako je izborni stožer Anke Mrak Taritaš za tu prigodu prostor zakupio od tvrtke ‘Dellaro j.d.o.o.’, kojoj pripisuju  partnerski odnos s tvrtkom ‘Pag razvoj d.o.o.’ koja je, pak, taj prostor unajmila od Grada 2014. i duguje mu 953.776,62 kuna. Redakciji nacional.hr-a predana je na uvid kopija dokumenta koja pokazuje da je ta tvrtka dužna Gradu, te da je postupak iseljenja u tijeku.

Ostaje pitanje što je o tome znao izborni stožer Anke Mrak Taritaš.

– Grad Zagreb već godinama pokušava iseliti iz tog prostora društvo ‘Kupina d.o.o.’ i društvo ‘Pag razvoj d.o.o.’, čiji je vlasnik Želimir Dodder. Kada je dug društva ‘Kupina d.o.o.’ prema Gradu Zagrebu već uvelike premašio milijun kuna, a postupak za iseljenje bio gotovo dovršen, Dodder je ugasio društvo i sve prebacio na ‘Pag razvoj d.o.o.’. Nakon toga je društvo ‘Pag razvoj d.o.o.’ završilo u blokadi, ali ovaj put Grad Zagreb uspio je doći do presude za iseljenje iz prostora, koji ‘Pag razvoj’ još uvijek koristi bez ikakve pravne osnove. Riječ je o novcu koji će Grad Zagreb teško ikada naplatiti, s obzirom da je Dodder osnovao novo društvo, ‘Immensus j.d.o.o.’ koje je opet povremeno u blokadama. Tvrtka ‘Dellaro j.d.o.o.’, koja je prostor iznajmila izbornom stožeru Anke Mrak Taritaš, povezana je sa svim tim tvrtkama i u vlasništvu je Nade Milanović Dodder, koja je evidentno u rodbinskoj vezi s Vladimirom Dodderom. Tako izigravajući zakon, Želimir Dodder koristi gradsku imovinu, pa je ujedno i daje u najam političkim strankama’, ispričao je za nacional.hr izvor upućen u zbivanja u zagrebačkim gradskim vlastima.

Dodder je za upite redakcije nacional.hr o ovoj tematici odlučio ostati nedostupan.

Iz stožera Anke Mrak Taritaš burno su reagirali na optužbe naglasivši kako je cijela priča zapravo dio Bandićeve ‘prljave’ kampanje.

– To su Bandićeve političke igrice. Nismo znali za dug i nismo radili istraživanje poslovanja te tvrtke. Trebao nam je prostor, tražili smo ponude na nekoliko lokacija, ali sve su bile zauzete. ‘Ritam grada’ nam je bio zadnja opcija, no moram reći da je ova lokacija na kraju ispala optimalna. U svakom slučaju nemam podatke o tome da je taj zakupnik dužan Gradu, ali ako je to istina to je problem Grada. Također, to pokazuje i nebrigu o gradskoj imovini. Takve situacije direktno štete gradskom proračunu i pitam se zašto gradonačelnik Bandić dopušta da se takve stvari događaju u gradu – rekao je Ismar Avdagić, glasnogovornik u kampanji Anke Mrak Taritaš i dodao kako je najam prostora plaćen u cijelosti, i to u visini od 12.500 kuna, te da još čekaju račun od 8.500 kuna – za catering.

U svom nedavnom intervjuu za tjednik Nacional Anka Mrak Taritaš se referirala i na navode prema kojima su joj zabranili ulaz u neke gradske prostore u kojima je željela predstaviti program svoje kandidature. Ona je na to pitanje odgovorila potvrdno i dodala sljedeće: ‘Kada smo krenuli s predstavljanjem programa koji se sastoji od deset ključnih točaka, ideja je bila da svaku od tih točaka predstavimo na različitim lokacijama. Kako je u posljednje vrijeme opet malo zahladilo nismo mogli baš ljude dovesti i držati govore na otvorenom već smo pokušali te točke predstaviti u nekim gradskim prostorijama koje bi naravno platili. Međutim, na naše upite smo dobili odgovore da je sve zauzeto do sredine šestog mjeseca. Na jednoj lokaciji smo čak i dobili dozvolu, platili smo je, ali nam je manje od 24 prije održavanja prezentacije bez objašnjenja otkazano uz poruku da će nam novci biti vraćeni. Zato smo se odlučili da zadnje točke našeg programa prezentiramo u stožeru da jednostavno ljude ne dovodimo u nezgodne situacije jer su nam evidentno zatvoreni svi prostori koji su u vlasništvu grada ili koji imaju bilo kakav kontakt s gradom.’

Komentiraj