U nedjelju, 19. lipnja, svečano je zatvoren 19. Međunarodni filmski festival u Šangaju, a kao počasna gošća festivala pozvana je i Anita Juka, producentica produkcijske kuće 4 film i međunarodno priznatog filma „Ti mene nosiš“.

Kineska vlada ove godine izabrala je po jednog predstavnika svake europske zemlje, koji sudjeluju na nizu filmskih konferencija u Šangaju te na drugom po redu najvećem filmskom festivalu u cijeloj Aziji – Međunarodnom filmskom festivalu u Šangaju.

Tako je Anita Juka kao predstavnica Hrvatske i gošća Međunarodnog filmskog festivala u Šangaju imala prilike upoznati i družiti se s  holivudskim glumcem Bradleyjem Cooperom, koji se može pohvaliti s čak tri uzastopne nominacije za Oscara, glumačkim veteranom Ianom McKellenom, poznatim po ulozi Gandalfa u trilogiji Gospodara prstenova, priznatim redateljem Angom Leejem zaslužnim za Brokeback Mountain, i drugim filmskim zvijezdama.

Svetlana Dramlic, Andro Martinovic i Anita Juka
Svetlana Dramlić, Andro Martinović i Anita Juka

Anita Juka je u Šangaj došla direktno iz kineskog grada Ningboa, gdje je imala prilike sjediti u žiriju CEE Festivala, međunarodnog filmskog festivala kratkometražnog filma.

Cilj susreta europskih filmaša i predstavnika kineske filmske industrije je osnaživanje kulturne veze Europe i Kine, kao i poticanje filmskih koprodukcija europskih zemalja i Kine. Zahvaljujući velikom filmskom iskustvu, kao i nizu ostvarenih koprodukcija, Anita Juka je na konferencijama podijelila svoja koprodukcijska iskustva te sudjelovati na nizu panel-diskusija kao govornik.

Anita Juka i Svetlana Dramlic s kineskim producentima
Anita Juka i Svetlana Dramlic s kineskim producentima

Osim što je imala prilike upoznati se s kineskom kinematografijom, Anita Juka sudjelovala je i na stručnim raspravama o tradicionalnim i suvremenim aspektima umjetničkih praksi i produkcija, kao i o mogućnostima za nove modele suradnje.

Komentiraj