RUTINSKA POLICIJSKA PROVJERA Anis Amri ubijen noćas u Milanu, jedan policajac ranjen

EPA/BKA

Anis Amri, Tunižanin osumnjičen za ubijanje 12 osoba kamionom u Berlinu, ubijen je u Italiji, javlja magazin Panorama. Vijest je objavila i agencija Reuters, pozivajući se na neimenovane sigurnosne izvore.

Panorama piše kako je Amri ubijen tijekom rutinske policijske prometne provjere u Milanu oko 3 sata iza ponoći. Spiegel Online piše kako je muškarac ubijen u Milanu izvikivao ‘Allahu Akbar’ kada su ga policajci zatražili dokumente. Potom je izvadio pištolj i zapucao na dva policajca koji su uzvratili vatru i ubili Amrija.

Jedan je policajac ranjen u rame. Sky News javlja kako su njemačke vlasti u stalnom kontaktu s talijanskim kolegama. Reuters je objavio kako je ubijeni muškarac preko otisaka prstiju identificiran kao Anis Amri. Reuters je citirao policijski izvor.

“Ubijena osoba je bez sumnje Anis Amri”, rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti na izvanrednoj konferenciji za novinare. Njemački dužnosnici poručili su kako ne mogu potvrditi smrt Amrija jer se radi o talijanskoj istrazi.

Minniti je naveo kako Italija može biti vrlo ponosna. “On je bio najtraženiji čovjek u Europi. Odmah smo ga identificirali i neutralizirali. To pokazuje da naše sigurnosne službe rade vrlo dobro”, rekao je Minniti.

Talijanski ministar je na konferenciji rekao kako je Amri zaustavljen na ulici, a ne u automobilu kako su javili mediji. Talijanske vlasti objavile su kako je Amri doputovao u Italiju iz Francuske. Iz Chambéryja je, preko Torina, u Milano stigao oko 1 sat iza ponoći.

Neki mediji objavili su kako je Amri noćas na policajce pucao iz istog pištolja kojim je ubijen poljski vozač kamiona, prva žrtva napada u Berlinu.

Novinar Deutsche Wellea razgovarao je u petak s Amrijevim bratom. “Šokirani smo. Cijela je obitelj u vrlo lošem stanju. Nemam komentara”, poručio je.

Potraga za Amrijem trajala je posljednja četiri dana. On je osumnjičen da se kamionom poljskih reguistracija u ponedjeljak navečer zabio u okupljeno mnoštvo na božićnoj tržnici u Berlinu. Poginulo je 12 osoba, a 49 ih je ozlijeđeno.

Amri je 2011. godine stigao u Italiju zajedno s desecima tisuća Tunižana koji su brodom pobjegli iz zemlje tijekom Arapskog proljeća. Proveo je tri i pol godine u šest različitih zatvora na Siciliji zbog izazivanja požara u izbjegličkom centru i prijetnji, prenosi Guardian.

Njegova dva brata kazala su kako je vjerojatno radikaliziran tijekom boravka u talijanskim zatvorima. Ministarstvo pravosuđa objavilo je kako je Amri premještan po zatvorima zbog maltretiranja zatvorenika i pokušavanja izazivanja nereda. Italija, navodno, nije primjetila znakove da je Amri radikaliziran.

Podsjetimo, dvadesetčetverogodišnji osumnjičenik Anis Amri snimljen je u džamiji u četvrti Moabit u utorak, samo nekoliko sati nakon napada, objavila je televizija rbb.

Amri u tom trenutku još nije bio osumnjičen za napad kamionom na božićni sajam, a u četvrtak ujutro kada je policija pretražila džamiju nije ga tamo mogla naći.

Amri je ranije identificiran kao potencijalna prijetnja i odbačen mu je zahtjev za azilom ali ga vlasti nisu uspjele deportirati.

 EPA/BKA
EPA/BKA

Komentiraj