Animirani film Dalibora Barića u utrci za Oscara

Yahoo Entertainment je na svojim stranicama objavio popis filmova koji su se našli u ovogodišnjoj utrci za Oscara među kojima se našao i dugometražni animirani film hrvatskog redatelja animatora, strip-crtača i skladatelja Dalibora Barića ‘Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa“. Intervju sa Daliborom Barićem upravo povodom spomenutog animiranog filma je objavljen u Nacionalu u lipnju prošle godine, a možete ga pročitati ovdje.

Yahoo Entertainment još je na svojim stranicama napisao da se prije tjedan dana utrka za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma činila kao da bi mogla imati najmanje prijavljenih filmova u posljednjih nekoliko godina. U internetskoj sobi za prikazivanje posvećenoj spomenutoj kategoriji bilo je samo 13 filmova kojima će se pridružiti i neki zančajni kandidati kao što su: Pixarov “Soul”, “Wolfwalkers” iz Cartoon Salona i GKIDS “Earwig and the Witch”. No, u petak, 15. siječnja, glasači za spomenutu kategoriju su shvatili da se broj filmova udvostručio. Umjesto 13 filmova u projekcijskoj sali, bilo ih je 27, a među novim filmovima su se tako našli danski “Dreambuilders”, Poljski “Kill It and Leave This Town”, Latvijski “My Favorite War”, Južnokorejski “Red Shoes and the Seven Dwarfs” i indijski “Bombay Rose” kao i dugometražni hrvatski animirani film neobičnog naziva “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa“ Dalibora Barića.

Pitali smo Barića je li vidio ostale filmove u konkurenciji. “Vidio sam popis ostalih filmova, konkurencija je jaka, ali sama činjenica da se naš film nalazi u društvu velikih i renomiranih autora i studija u izboru za Oscara, je vrlo uzbudljiva i dobra vijest, a meni osobno još sve djeluje prilično nestvarno.” Pitali smo ga i kakva su mu očekivanja. “Generalno nisam imao neka posebna očekivanja, osim što sam želio da ljudi gledaju film. Nekako sam osjećao potencijal filma, da to nije tip filma koji će osvajati nagrade po festivalima, ali sam pretpostavljao da će biti primijećen. Sve što se događalo s filmom od Annecyja pa do Oscara je definitivno iznad svakog očekivanja. Ne znam za dalje, trebam prespavati ovu vijest.”

Broj ovogodišnjih animiranih filmova manji je od prošlogodišnjeg rekorda od 32, ali kategoriju pretvara iz one skromne u robusnu. Prošle godine glasači su morali pogledati 50% filmova koji ispunjavaju uvjete prije nego što su mogli glasati u toj kategoriji; ako ta brojka ostane ista ove godine i ako se ne dodaju dodatni filmovi, morat će svaki glasač pogledati najmanje 14 filmova. Očekuje se da će članovi koji su se prijavili za glasanje u toj kategoriji dobiti svoju zadaća za gledanje u sljedeća dva tjedna.

Donosimo popis svih animiranim filmova koji su ušli u utrku za Oscara:

“ ‘Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa“
“Bombay Rose”
“Calamity”
“The Croods: A New Age”
“Demon Slayer: The Movie: Mugen Train”
“Dreambuilders”
“Earwig and the Witch”
“Kill It and Leave This Town”
“Lupin III: The First”
“Mosley”
“My Favorite War”
“Nos Ili Zagoyor Ne Takikh”
“No. 7 Cherry Lane”
“On-Gaku: Our Sound”
“Onward”
“Over the Moon”
“Red Shoes and the Seven Dwarfs”
“Ride Your Waves”
“Scoob!”
“A Shaun the Sheep Movie: Faramageddon”
“Soul”
“The Spongebob Movie: Sponge on the Run”
“Terra Willy”
“Trolls World Tour”
“A Whisker Away”
“The Willoughbys”
“Wolfwalkers”

Komentiraj