ANIMAFEST Prvi dan otvara dječji program, a zatvara ‘noć užasa’

HINA/ Tomislav PAVLEK

Prvi ‘službeni’ radni dan ovogodišnjeg Animafesta ispunjen je filmskim i popratnim programima u svim festivalskim kinima i izložbenim prostorima, od jutra koja su rezervirana za filmove namijenjene djeci do kasnih večernjih sati i ‘noći potpunog užasa” u Art Parku.

Jutarnji termini u Kinoteci donose filmove Programa za djecu i mlade, uz razgovore s autorima i analizom filmova koje vodi Višnja Vukašinović, a poslijepodne se nastavlja Obiteljskim programom “O Snazi” te dugometražnim filmom “Kapetan Morten i Kraljica paukova” Kaspara Jancisa.

Kinoteka navečer prikazuje omnibus prvaka tajvanskog novog vala Changa Yija i jedan od nekoliko Animafestovih naslova posvećenih “čovjekovom najboljem prijatelju“, te film “Kakav veličanstveni kolač” – novi film Emme de Swaef i Marca Jamesa Roelsa, autora Animafestovim Grand Prixom i Cartoon d’Orom nagrađenog kratkog filma “Oh Willy….”

Program kina Tuškanac otvaraju  filmovi Velikog natjecanja kratkometražnog filma, među kojima su i novi radovi klasika Vladimira Leščiova (Električarov dan), Riha Unta (Maria i 7 patuljaka) i Georgesa Schwizgebela (Bitka kod San Romana), oskarovaca Davida Finea i Alison Snowden (Životinjski porivi), nove zvijezde svjetske animacije iz Irana Mojtabe Mousavija (Gosp. Jelen), prvakinje ženskog pisma suvremene animacije Marte Pajek (III) te još dvije originalne autorice Sarine Nihei (Zečja krv) i Laurène Braibant (Plahi div), izraelskog queer autora Dotana Morena (Ljubavnici poput nas) i vodećih kineskih animatora Xu Ana i Xi Chena (Muha u restoranu).

U poslijepodnevnim satima slijedi retrospektiva najboljih radova s belgijske Kraljevske akademije lijepih umjetnosti iz Genta (KASK).

Natjecanje studentskog filma donosi, među ostalim, i kratkometražni film “Flimflam” hrvatskog autora Marka Belića, njegov diplomski rad sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

“Moj film govori o manipulaciji između dvije osobe i prožet je slatko-gorkim okusom, a radio sam ga u 2D digitalnoj animaciji”, rekao je Belić uoči projekcije filma za Hinu. “Poprilično sam sretan i uzbuđen što ću napokon vidjeti svoj film na velikom platnu”, dodao je.

“Flimflam”  je priča o susretu dvije jedinke u imaginarnom svijetu, Lutkara i Bića. Lutkar je domaćin na planetu gdje krati dane i čezne za novim društvom te na različite načine pokazuje Biću svoju naklonost. Lutkarevo podilaženje postaje sumnjivo, ali Biće svejedno pristaje na udovoljavanje ne bi li saznalo što se krije iza ljubaznog lica.

Večernji termin donosi retrospektivu litavske animirane kinematografije, a od 22 prva sekcija tematskog programa horora „Memento mori“ posvećena povijesnom presjeku očitovanja ovoga žanra u animiranom filmu.

Studentski filmovi u konkurenciji prikazuju se i u kinu Europa, no današnji središnji događaj tog prostora je  retrospektiva filmova dobitnika Nagrade za životno djelo Paula Fierlingera, uz razgovor s autorom.

Nakon toga se prikazuje nostalgični korejski film o odrastanju “Pljusak” Jae-hoona Ahna i Hye-jin Han, “Slučaj muškarac-žena” Anaïs Caure, “Priručnik za vrtlarenje”, a u Velikom natjecanju je i film “Biciklisti” Veljka Popovića, animirana posveta stvaralaštvu Vaska Lipovca.

Film se opisuje kao “komedija začinjena erotikom i ljetnim bojama” koja u velikoj završnici biciklističke sezone prikazuje duh malog mediteranskog grada.

Na rasporedu su i “Predskazanje” iz Portugala, stripovska komedija “5 eura”, računalna igrarija “Fest” enfant terriblea svjetske animacije Nikite Diakura te iščekivani film o Velvet Undergroundu holivudskog snimatelja Anthonyja Jannellija koji je prisustvovao njihovom prvom koncertu.

Program u Europi zaključit će od 22 sata jedan od neupitnih hitova Velikog natjecanja dugometražnog filma – znanstvenofantastična muzička prilagodba znamenite bajke “Mačka Pepeljuga”.

Danas je počeo i peti Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner koji će raspravljati o vezi animacije i sporta te dizajnu likova u animiranom filmu.

Među moderatorima i izlagačima su i Erwin Feyersinger, Olga i Michał Bobrowski, Naima Alam, Jason Kennedy, Sabrina Kainz, Mikhail Gurevich, Nikica Gilić i Hrvoje Turković.

U skladu s temom festivala kasnonoćni program Animafesta u Art Parku počinje s programom “Tri noći potpunog užasa”, kojega će u 22 sata otvoriti dugometražni zombi film Franka Sudola “Grad truleži”.

Popratni program donosi izložbe Roberta Morgana u Galeriji ULUPUH i Einara Baldvina u Kulturnom centra Mesnička te promociju četiriju knjiga posvećenih animaciji u  Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, dok se u Maloj dvorani kina Tuškanac s radom kreće radionica animiranog filma za srednjoškolce “Animatorski komandosi” pod vodstvom Miloša Tomića.

Komentiraj