ANIMAFEST Objavljen popis filmova za dječju konkurenciju i Svjetsku panoramu

HINA/ Animafest Zagreb

Svjetski festival animiranog filma Animafest objavio je u četvrtak program filmova u Natjecanju filmova za djecu i Svjetsku panoramu.

Središnji događaj bogatog Programa za djecu i mlade je Natjecanje filmova za djecu, međunarodna konkurencija koja donosi 44 filma iz svih krajeva svijeta.

Filmove je odabrala slovenska medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije, koja ih je razvrstala prema prilagođenosti četirima dobnim kategorijama, od 4 do 7 godina, od 7 do 10 godina, od 10 do 14 godina, te za starije od 14 godina.

Svjetska panorama je nenatjecateljski program koji prikazuje originalne i inovativne naslove koji pomiču granice animacije. Ove godine prikazuje 30 filmova, od čega 15 studentskih i 15 profesionalnih autora iz 22 zemlje.

Detaljan popis filmova u selekciji nalazi se na internetskim stranicama Animafesta.

Od svojih početaka, zajedno s festivalima u Annecyju, Ottawi i Hirošimi, Animafest Zagreb je nezaobilazni događaj u kalendaru animacijske zajednice, čemu doprinosi i što se dobitnici Grand Prixa izravno kvalificiraju za Oscara i European Animation Award.

Uz Grand Prix, u Velikom natjecanju kratkometražnog filma dodjeljuju se Nagrada Zlatni Zagreb, Nagrada Zlatko Grgić i nagrada publike Mr. M, dok najbolji studentski film dobiva Nagradu Dušan Vukotić.

Godišnje nagrade ovogodišnjeg Animafesta već su objavljene. Nagradu za životno djelo na otvorenju festivala primit će Paul Fierlinger, redatelj i producent, klasik svjetskog animiranog filma, a Nagradu za izniman doprinos proučavanju animacije​ Paul Wells, jedan od vodećih stručnjaka s područja modernog i suvremenog proučavanja animacije.

Komentiraj