ANI KARIĆ U ČAST: “Anina večer” u Teatru &TD

FaH

U povodu prve obljetnice smrti Ane Karić, Teatar &TD će 13. studenoga prirediti “Aninu večer”, tijekom koje će se kroz projekcije filmskih citata, kazališnih predstava, glazbu, razgovore i druženje prisjetiti svoje velike glumice.

“U svakom pogledu nekonvencionalna, glumica Ana Karić svojim je radom u kazalištu i na filmu bila jedinstvena pojava”, ističe se u najavi večere posvećene glumici, koja je umrla 9. listopada prošle godine, u 74. godini.

“U preko pedeset godina glumačkoga rada Ana Karić je bila raskošna ljepotica, otmjena žena, fatalna zavodnica, intelektualka, kći, majka, razočarana žena, psihoterapeutkinja, glas savjesti, shvaćajući glumački poziv kao nepresušan izvor igre koji joj je omogućavao da u sebi probudi sve te uloge”, dodaje se.

Tijekom pedesetogodišnje glumačke karijere ističe se njezino djelovanje u Teatru &TD, čijega je ansambla bila dugogodišnja članica i gdje je ostvarila svoje ponajbolje uloge.

Među ostalim, glumila je u predstavama “Katarina Zrinska od Frankopana” Božidara Violića, “Dezerter” Saše Božića, “Didona i Enej & Smrt u Veneciji” i “Sedmorica protiv Tebe” Olivera Frljića, “Kvartet” Ivice Buljana, “Nesigurna priča” i “Usporavanja” Bobe Jelčića i Nataše Rajković, “Hanjo” Senke Bulić, “Meso” Lane Šarić, “Svratište kod Alberta C.” Vedrana Hleba, “In Camera” Daria Harjačeka, “Tit Andronik” Neni Delmestre.

Posljednju kazališnu ulogu ostvarila je 2014. u predstavi “Rebro”, autorskom projektu Ksenije Zec i Saše Božića.

 Kazališne i filmske uloge neumorno je ostvarivala do kraja života, a “oslanjajući se na duh mladih, nije se bojala riskirati u izboru suradnika i projekata, jer je znala da se u glumačkom pozivu ne može pogriješiti dok god se stvara, upoznaje i uči”.

“Za nju su nove glumačke i režiserske generacije samo značile korak dalje, a mnoge je nadolazeće generacije i sama odredila i postavila na noge prenijevši im svoje veliko iskustvo i svoju beskonačnu volju za radom”, stoji u najavi.

Ana Karić rođena je 1941. u Perušiću, a školovala se u Zagrebu, gdje je 1963. završila Akademiju za kazališnu umjetnost. Iako je bila  filmska, kazališna i televizijska glumica, već početkom svog glumačkog puta bila je zapamćena kao TV lice i glumila je u skoro 50 filmova.

Iz njezina bogatog filmskog opusa izdvajaju se uloge Verginije u “Carevu novom ruhu” Ante Babaje i Agneze u “Pustolovu pred vratima” Šime Simatovića 1961.

Zapažena je i ulogama u filmovima “Slučajni život” Ante Peterlića, “Bablje ljeto” Nikole Tanhofera, “Putovanje na mjesto nesreće” Zvonimira Berkovića, “Kuća” Bogdana Žižića, “Živi bili pa vidjeli” Brune Gamulina i Milivoja Puhlovskog, “Tajna Nikole Tesle” i “Infekcija” Krste Papića, “Donator” Veljka Bulajića, “Čaruga” Rajka Grlića, “Krhotine – kronika jednog nestajanja” Zrinka Ogreste, “Pont Neuf” Željka Senečića te “Ono sve što znaš o meni” Nataše Rajković i Bobe Jelčića.

Karić je jedna od najnagrađivanijih hrvatskih glumica, među brojnim kazališnim i filmskim priznanjima su Nagrade hrvatskog glumišta za glumačko ostvarenje u radio drami u sezoni 2004./05., te 2010. Nagrada Fabijan Šovagović za ukupan doprinos hrvatskom filmu.

Za ulogu u filmu Igora Mirkovića “Noćni brodovi” nagrađena je 2012. Zlatnom Arenom za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Puli, a zatima i nagradu za najbolju glumicu na festivalu filma jugoistočne Europe “SEE a Paris”, godinu dana kasnije.

Komentiraj