Angeli Merkel najveći pljesak na konferenciji u Marakešu

EPA/JALAL MORCHIDI

Njemačka kancelarka Angela Merkel dobila je u ponedjeljak najveći pljesak na konferenciji u Marakešu gdje je većina zemalja članica UN-a usvojila neobvezujući globalni pakt koji utvrđuje kako bolje upravljati migrantskim valovima.

Merkel je UN-ov Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama opisala kao prekretnicu u razvoju multilateralnog pristupa migraciji te veliki korak u borbi protiv krijumčara ljudi.

Dodala je da su migracije normalan fenomen od kojega zemlje poput Njemačke mogu imati koristi. Stoga problem globalnih migracija ne mogu riješiti pojedine zemlje, već samo međunarodna zajednica u cjelini.

Merkel je ocijenila i da je rasprava o Globalnom kompaktu ujedno i razgovor o temeljima globalne međunarodne suradnje.

“Samo kroz multilaterizam možemo poboljšati život na ovoj planeti, a Njemačka se smatra u potpunosti predanom multiratelizmu”, kazala je Merkel.

Braneći multiratelizam Merkel je podsjetila da su Ujedinjeni narodi utemeljeni upravo kako bi se svijet spasio užasa poput onih do kojega je doveo njemački nacizam.

Njemačka je imala dugu i iscrpnu raspravu o ovoj temi u nacionalnom parlamentu koji je velikom većinom podržao ovaj dokument, zaključila je kancelarka Merkel.

Komentiraj