EPA/OLIVIER HOSLET

ANGELA MERKEL TIMEOVA OSOBA GODINE “Pastorova je kćer zavitlala milosrđem kao oružjem”

Njemačka kancelarka Angela Merkel proglašena je Timeovom osobom godine.

Pobjednicu je otkrila urednica Nancy Gibbs u srijedu. Time je svoju odluku obrazložio riječima: “Ona od svoje zemlje traži više nego što bi se mnogi političari usudili. Čvrsto je ustala protiv tiranije. Predstavlja moralno vodstvo u svijetu gdje ga gotovo uopće nema”.

Merkel je godinu počela suprostavivši se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu oko Ukrajine. Potom je došla grčka kriza koja je zaprijetila cijeloj Eurozoni. “Ali, Merkel se s njom nosila čvrsto”, piše Time.

Merkelina uloga u izbjegličkoj krizi koja pogađa svijet dovela je do toga da ju neki nazivaju i ‘europskom savješću’. “Otvorila je njemačka vrata kada su ih druge europske zemlje zalupile. Suočena je s intenzivnim pritiskom i kritikama i od svojih državljana, ali i konzervativnih savenznika. “Promatrajući izbjeglice kao žrtve koje treba spasiti, a ne osvajače koje treba odbiti, ova je žena, odrasla iza željezne zasvjese, riskirala sa slobodom. Pastorova je kćer zavitlala milosrđem kao oružjem”, napisala je Timeova urednica u objašnjenju odluke.

Dodala je kako se s Merkel možete slagati ili ne, ali krenula je teškom stazom. “Lideri su testirani kada ih ljudi ne žele slijediti”, zaključuje.

Urednioštvo Timea dodjeljuje nagradu ‘osoba godine’ pojedincima ili frupama koje su imali najveći utjecaj na svijet u protekloj godini. Ovogodišnji nominirani bili su i čelnik Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi, Caitlyn Jenner, republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump, kao i iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Komentiraj