Angela Merkel oštro osudila ruski napad na Ukrajinu: “Ovo je prekretnica u povijesti”

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je u petak osudila ruski napad na Ukrajinu i dala punu podršku aktualnom kancelaru Olafu Scholzu u njegovim nastojanjima da zaustavi akciju Vladimira Putina.

„Ovaj agresivni rat Rusije predstavlja duboku prekretnicu u povijesti Europe nakon Drugog svjetskog rata. Za ovu eklatantnu povredu međunarodnog prava nema nikakvog opravdanja i ja ju najoštrije osuđujem“, rekla je Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Ona je rekla kako u ovom trenutku suosjeća s ukrajinskim narodom i njegovim vodstvom.

„Moje misli i solidarnost u ovom groznim trenucima su s ukrajinskim narodom i vladom predsjednika Volodimira Zelenskija“, rekla je bivša kancelarka.

Ona je izrazila punu podršku naporima vlade njezinog nasljednika Olafa Scholza (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) da zajednički s Europskom unijom, SAD-om, partnerima u grupi G7 i NATO-u „pruže otpor napadu predsjednika Putina“.

„Sa zabrinutošću pratim razvoj događaja“, rekla je Merkel. On je dodala kako ovaj put, za razliku od 2014. kada je, u vrijeme dok je ona bila kancelarka, Putin okupirao Krim, ovaj napad „pogađa čitavu Ukrajinu“.

Angela Merkel se u prošlosti zalagala za održavanje dijaloga s Moskvom te je isto tako podržavala gospodarski projekt plinovoda Sjeverni tok II.

Od odlaska u mirovinu početkom prosinca Angela Merkel izbjegava izjašnjavati se o aktualnim temama.

Komentiraj