Angela Merkel najavila novu fazu mjera za Njemačku, stupaju na snagu idući tjedan

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina razgovaraju u srijedu poslijepodne o mjerama borbe protiv pandemije koronavirusa, a sve ukazuje na početak blagog popuštanja aktualnih mjera.

“Danas je važan dan. Možemo započeti s prijelazom u novu fazu”, rekla je Angela Merkel na početku sastanka s premijerima saveznih pokrajina koji se održava u ozračju sve glasnijih zahtjeva za ublažavanje mjera strogog zatvaranja uvedenih sredinom prosinca.

Novi plan za mjere

Popis prijedloga novih mjera koje tijekom dana prenose njemački mediji sadrži odluku o zadržavanju mjera zatvaranja do kraja ožujka, ali i neka popuštanja od sljedećeg tjedna. Tako bi, uz pridržavanje mjera higijene, od ponedjeljka trebao biti omogućen rad cvjećarnicama, trgovinama s opremom za vrt te knjižarama.

Od 8. ožujka bi trebale popusti mjere glede društvenih kontakata. Tako bi trebalo biti dopušteno sastajanje s pet osoba iz drugog kućanstva. Trenutno je dozvoljen susret sa samo jednom osobom iz nekog drugog kućanstva.

Mediji navode da bi se po novom prijedlogu novo ublažavanje mjera moglo vezati uz sedmodnevnu incidenciju zaraze koja bi trebala iznositi 100 na sto tisuća stanovnika. Do sada je, prema prošlomjesečnom dogovoru istih sudionika, taj prag bio dosta stroži i iznosio u sedmodnevnom prosjeku 35 zaraza na sto tisuća stanovnika.

Druga faza – lakše mjere

Ako bi se postigao taj prag, to bi saveznim pokrajinama omogućilo da razmotre uvjete otvaranja trgovina na malo, a moglo bi se razmotriti i načine da muzeji i zoološki vrtovi otvore vrata posjetiteljima. U drugoj fazi stabilne incidencije bilo bi lokalno omogućeno i otvaranje terasa restorana, kulturnih ustanova i sportskih aktivnosti.

Isto tako je predviđena i “kočnica za nuždu” s povratkom mjera zatvaranja u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Očekuje se da će sastanak potrajati do kasno u srijedu navečer s obzirom na to da mjere koje je predložila vlada još nisu usklađene sa saveznim pokrajinama.

Savezne pokrajine posljednjih su tjedana počele vraćati djecu u škole, a u ponedjeljak su se u Njemačkoj otvorili frizerski saloni.

Komentiraj