ANDREJ PLENKOVIĆ: Srbija ne može “docirati” Hrvatskoj

FaH

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu kako Srbija ne može “docirati” Hrvatskoj kao članici Europske unije koja je već ispunila kriterije nakon što je srbijanski ministar pravosuđa pozvao Bruxelles da reagira na navodno veličanje terorista i neonacističkih ideologija u Hrvatskoj.

Srbija je tek na početku pristupnih pregovora s EU i ne može docirati Hrvatskoj, članici Europske Unije, koja je već ispunila visoke europske kriterije i standarde, rekao je Plenković upitan za komentar izjave srbijanskog ministra pravosuđa Nikole Selakovića koji je pozvao Bruxelles da prozove Zagreb “zbog veličanja terorista i neonacističkih ideologija”.

“Srbiju tek očekuje ozbiljno suočavanje s recentnom prošlošću i katarza, a kamo li da bi zemlja, koja je kandidat za EU, docirala jednoj zemlji- članici Unije. Ne može Srbija kao kandidat stvarati pravnu nesigurnost hrvatskim državljanima, a osobito hrvatskim braniteljima”, poručio je Plenković u izjavi novinarima govoreći o spornom srbijanskom zakonu o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine za koji Hrvatska ne želi da ga se primjenjuje na Hrvatsku.

Na upit novinara komentirao je i prijedlog predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca da Hrvatska jedan dan u godini posveti obilježavanju civilnih srpskih žrtava nakon “Oluje”.

“Naravno da izražavamo žaljenje i za sve civilne žrtve rata, pa i one tijekom i nakon Oluje. No, hrvatsko pravosuđe dokazalo je procesiravši sva ta kaznena djela da je spremno raditi neovisno na pomirbi unutar hrvatskog društva i dati primjer drugima”, istaknuo je.

Predsjednik HDZ-a izrazio je i želju da se, uoči predstojećeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, smire tenzije jer je “Hrvatska zemlja koja poštuje manjinska prava, pa i prava srpske manjine”.

Komentiraj