Andrej Grubišić: “Vrlo je izgledno da će i Jamnica biti prodana”

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić u utorak je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao prodaju Leda iz Fortenova grupe.

Grubišić je objasnio koliko je ovom prodajom pokriven dug Fortenova grupe: “Ako uzmemo da je roll up bio preko milijardu i nešto eura, onda je razvidno da će biti značajan dio postojećih obveza podmiren prodajom Leda. Istovremeno je doduše ekonomska logika ta d ase Fortenova grupa odriče i jednog značajnog dijela svog novčanog toka što ga je trebala generirati na eventualnom ostanku u vlasništvu Leda.”

Dodao je da je puno racionalnije i smislenije, ako imate kupca, prodati biznis, nego ga samostalno dalje razvijati. Posebno, dodaje, ako se ima u vidu da su trenutni vlasnici Fortenove grupe skupina dominantno financijskih odnosno kreditnih institucija koje su se u ovom položaju našle spletom nesretnih poslovnih okolnosti i njihov core biznis nije poslovanje biznisima kao što je Fortenova grupa.

Prodaja Leda, kaže Grubišić, fantastičan je potez za Fortenovu, bez obzira na to što se on od početka nije slagao s konceptom lex Agrokora. “Mislim da svi skupa trebaju biti zadovoljni, jer je napravljen dobar posao”, smatra Grubišić.

Ledo je prodan za 615 milijuna eura, a Grubišić objašnjava da će ‘lavovski dio’ toga otići onima koji su sudjelovali u roll up kreditu. Sami dioničari, kaže, vjerojatno neće dobiti puno novaca.

Grubišić kaže da je vrlo izgledno da će Jamnica u nekom trenutku također biti predmet prodaje. “Teško je špekulirati hoće li taj proces biti pokrenut ove ili naredne kalendarske godine”, rekao je Grubišić.

O budućnosti Leda kaže: “ko netko plati 600 i nešto milijuna eura, razvidno je da će kupac očekivati da se to isplati”. Očekuje da će doći do nekih promjena, do nekih redukcija, a ne isključuje da će nešto od proizvodnih pogona u Hrvatskoj, Srbiji, BiH biti ugašeno.

 

Komentiraj