Andrej Grubišić: “Sto kuna iz prošle godine danas vrijede dvije kune manje”

Autor:

20.09.2019., Rovinj -  12. Weekend media festival. Predavanje Digital Challengers. Andrej Grubisic.
Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Marko Dimic/PIXSELL

Fnancijski stručnjak Andrej Grubišić u subotu je za RTL komentirao prognoze agencije Fitch, koja je potvrdila investicijski rejting Hrvatske “BBB -” uz stabilne izglede. Također, komentirao je i činjenicu da je Hrvatska ovog tjedna dosegnula najveću inflaciju u posljednje tri godine.

“Inflacija je oporezivanje bez legislative. Ovh sto kuna koje spominjete se prije godinu dana moglo kupiti 100 kuna vrijednosti dobara i usluga, danas realno možete kupiti 98. To je kao da vam je netko naplatio porez od 2 kune, ali vam nije ništa dao zauzvrat. Analize pokazuju da je inflacija isključivo monetarni problem. Pretjerana količina nominalno natiskanog novca ganja manju količinu dobara i usluga koje su proizvedene i konzumirane od strane ljudi. To se događa nakon ovih 5,6 ili 7 godina izrazito ekspanzivne monetarne politike Europske centralne banke, helikopterskog jeftinog novca. No, to ne prolazi bez reperkusija”, objasnio je Grubišić.

Dodao je, ako danas rješavate stambeno putanje, onda stan plaćate oko 30 do 40 posto skuplje nego je to bilo 2016. godine, a nije vam toliko bitno je li cijena ulja ili masti porasla 1 ili 2 posto. “Ako ste u siromašnijoj skupini građana koja većinu novca troši na osnovne prehrambene proizvode onda vas više zanima kolika je cijena ulja ili masti”, ističe.

Jedini lijek za unaprijeđenje životnog standarda, poručuje, sigurno nije tiskanje novca. “Po toj bi logici trebalo otvoriti tiskaru i sjediniti doma i ne raditi ništa. Jedini lijek je veći udio privatnog sektora i više radnih mjesta. Hrvatska ima najmanju stopu radno-aktivnog stanovništva, a u tom radno-aktivnom stanovništvu imamo relativno velik broj neproduktivnih radnih mjesta. I s inflacijom ili bez nje, bolje bez nego sa, mi i dalje imamo problem da imamo relativno malu kupovnu moć”, istaknuo je financijski stručnjak.

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.