Andrej Grubišić: “Nije problem u postojanju HGK-a, nego u famoznoj obveznoj članarini”

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić u srijedu je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao situaciju s Hrvatskom gospodarskom komorom, a dotaknuo se i imenovanja bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić na čelo Uprave Podravke.

“Poduzetnicima treba dati na izbor treba li im ili ne treba HGK. Nije problem u postojanju HGK-a, nego u famoznoj obveznoj članarini, gdje vas netko prisiljava da plaćate nešto gdje nemate nikakvu kontrolu, ne možete ništa mijenjati, ne možete prestati plaćati, i plaćate neovisno o tome konzumirate li neku uslugu ili ne”, kazao je Grubišić i dodao da je apsolutno za liveralizaciju te priče.

Kaže i da ne bi bilo loše rješenje ili polurješenje da se HGK otvori tržištu. “Ne smatram da je dobro rješenje da ostane HGK koji je defacto pod ingerencijom države i da postoje na tržišitu druge udruge i organizacije koje su u privatnom vlasništvu, jer vas dovodi u situaciju da imate državnu instituciju koja se natječe s privatnim pružateljima usluga. Takve organizacije bi trebale funkcionirati isključivo na tržišnom principu”, rekao je Grubišić.

Na pitanje znači li imenovanje Martine Dalić kao predsjednice Uprave Podravke to da država ili Vlada kadroviraju u takvim situacijama ili se radi o samostalnoj odluci poslovnih ljudi koji vode kompaniju, Grubišić odgovara: “Odabir predsjednika Uprave kompanije trebao bi biti na Nadzornom odboru, koji bi trebao predstavljati interese i glas dioničara kompanije. S udjelom koji država ima, nesumnjivo je direktno involvirana u to, a po meni se država ne bi trebala toliko uplitati u to”.

Grubišić je dodao da bi država trebala u cijelosti prodati svoj dioničarski paket pa da onda dioničari odluče tko će biti na čelu kompanije. Osobno, kaže, ne poznaje Martinu Dalić, ali kaže da je ona u ekonomskim krugovima itekako poznata. “Gospođa Dalić slovi za ekonomisticu koja je sklona free market idejama ili relativno ograničenom uplitanju države u gospodarstvo. Čudi me da, kad je postojala prilika da se to testira u praksi s Agrokorom, čini mi se da se nije dosljedno pridržavala tih načela u koje vjeruje, što ne umanjuje nužno njenu kompetentnost i stručnost, ali na primjeru Agrokora bila je dobra situacija da se pokaže da se država ne želi petljati u poslovne odnose i da podržava proces dogovora između vjerovnika i vlasnika adekvatnom primjenom postojećih zakona, a ne donošenjem novih”, istaknuo je.

Naglašava da Martina Dalić ima dobru, kvalitetnu reputaciju među poslovnim svijetom, a jedina njegova opservacija je ta da kad je bila na političkim funkcijama i kad je trebala biti dosljednija u provođenju svojih uvjerenja, trebala je čvršće lupiti šakom o stol.

Komentiraj