Andreas Brännström novi član Hajdukovog stručnog stožera

Višetjedne najave švedskih medija da je upravo Andreas Brannstrom taj koji će popuniti kadar sunarodnjaka Jensa Gustafssona u stožeru Hajduka danas su i službeno dobile potvrdu.

Podsjetimo, nakon Šveđaninovog preuzimanja klupe ‘Bilih’ predstavljen je njegov stručni stožer u sastavu Mislav Karlogan (pomoćnik), Torbjorn Arvidsson (voditelj kondicijske pripreme), Zlatko Runje (trener vratara), Antonio Sebežević (video analitičar) i Šime Veršić (kondicijski trener), ali je i najavljen mogući dolazak još jednog švedskog stručnjaka.

Brannstrom, punog imena Karl Thomas Christian Andreas Brannstrom, je 45-godišnjak s UEFA Pro licencom, koji je u igračkim danima u svojoj generaciji slovio za jednog od najvećih talenata države, ali su ga u spomena vrijednoj karijeri u ranoj fazi razvoja sputale ozljede.

Svoju trenersku karijeru započeo je 2007. godine u Siriusu gdje je vodio omladinski pogon kluba, a 2008. kao ‘vatrogasno rješenje’ u nekoliko navrata vodio je i prvu momčad, koju je krajem 2009. uveo u drugu ligu, ali se i ponovno povukao voditi mlađe uzraste, ostavši ujedno i asistent tadašnjem treneru prve momčadi Jensu Anderssonu, nekadašnjem sportskom direktoru Hajduka, koji je ovu svoju epizdou u Siriusu okončao nakon pola godine, pa je Brannstrom ponovno preuzeo seniore kluba s kojima je u 2010. i 2011. godini završio na drugom i trećem mjestu treće lige, ne uspjevši u doigravanju izboriti povratak u drugoligaško društvo.

Nakon završenog tečaja za UEFA Pro licencu poslu se vratio 2013. godine dobivši priliku u trećeligašu AFC Eskilstuni, ali nakon svega nekoliko mjeseci zbog neslaganja s upravom napustio je klub i od siječnja 2014. preuzeo Dalkurd s kojim je nakon uspješnih epizoda uspio osigurati plasman u drugu ligu. U ovom periodu Brannstrom je stekao status ‘svojeglavog’ i kontroverznog trenera, jer s Dalkurdom nije ušao u drugoligaško nadmetanje, odbivši ponudu uprave zbog nedostatka njihove vizije o planovima i cilju momčadi u drugoj ligi. U kasnijoj fazi trenerske karijere 45-godišnjak je često komunicirao netrpeljivost prema rasizmu, pričao o namještanju utakmica u švedskom nogometu, što je sigurno uvelike utjecalo i na ‘elan’ klubova u vidu angažiranja Brannstroma, no novi trener Hajduka na takve je medijske konstrukcije odgovarao u sljedećem stilu: “Sigurno su mi ti potezi nanosili štetu u vidu angažmana, ali zahvaljujući njima mogu prati zube pred ogledalom bez da zatvaram oči”.

Poslije odbijanja suradnje s Dalkurdom uslijedio je njegov povratak radu s mladima, ovaj put u Hammarbyju koji napušta nakon godinu dana (U19 odveo do drugog mjesta, a s U21 osvojio švedsko prvenstvo), da bi ponovno vodio Dalkurd, ovaj put u drugoligaškom društvu. S njima je sezonu završio na drugom mjestu i time osigurao izravan plasaman u elitni razred švedskog nogometa, ali, pogađate – tamo ih nije poveo napustivši ponovno klub i okrenuvši se projektima u kojima su jasnije iskomunicirani planovi i ciljevi.

Uslijedila je pauza od osam mjeseci nakon koje je u kolovozu 2018. preuzeo drugoligaša Jonkopings Sodru u kojem je ostao sve do prošlogodišnjeg prosinačkog rastanka. U 2019. odveo je momčad do četvrtog mjesta, ostavši dva boda kratak za mjestom koje vodi u doigravanje za ulazak u prvu ligu, ali to mu je uspjelo prošle godine kada su osvojili baš treće mjesto, ali u doigravanju za ulazak usprkos dobrim izdanjima u dvije utakmice upisuju 4-1 poraz od Kalmara.

 

Komentiraj