ANALIZA SUĐENJA Quod licet Iovi, non licet bovi

Quod licet Iovi, non licet bovi. Stari Latini su davnih dana skovali ovu izreku, a eto, nakon što smo odradili analizu suđenja 4. kola Prve HNL, baš nam je ona pala na pamet kao prigodna.

Ili, kako jedan naš dobar prijatelj često voli reći – jedan klub u elitnom rangu ne igra isti sport kao ostatak lige. Imenovati ga nećemo, ali svi s dva zrna soli u glavi, mogu naslutiti o kome je riječ.

I što je najbolje, igrači toga kluba itekako su svjesni da su zaštićeni kao lički medvjedi. I uživaju u tom osjećaju moći, kad znaju da im nitko ništa ne može. Baš kao u onoj pjesmi koju voli zapjevati međugorski mučenik…

No, da ne ispadne da smo neobjektivni, pogledajte sami te dvije situacije. Kao malu pomoć dat ćemo vam dva ‘hinta’ – Gavranović i Pinto. Pa procijenite sami drži li vodu ovo što pričamo… I tko bi od ostatka lige mogao napraviti takvo nešto i proći nekažnjeno.

Utakmicu između Osijeka i Dinama sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Borut Križarić i Nikola Kečkiš. Četvrti sudac bio je Goran Loparac.

U 16. minuti igrač Dinama (Gavranović) trebao je biti opomenut zbog nesportskog ponašanja, ali naravno da nije i naravno da ta situacija nije analizirana.

U 26. minuti igrač Osijeka (Škorić) sa zakašnjenjem je startao s leđa oštro u noge protivnika i samo je upozoren.

U 27. minuti igrač Dinama (Pinto) s visoko podignutom nogom u visini glave starta pogibeljno na Bočkaja, ali nije dosuđen niti prekršaj, a kamoli dodijeljena opomena. Naravno da ni ova situacija nije analizirana.

U 36. minuti vratar Osijeka (Ivušić) drži loptu u rukama čak 16 sekundi. Ni ovo nije analizirano. Makar u edukativne svrhe.

U 45+2. minuti pogrešno je označeno zaleđe Osijeka.

U 74. minuti igrači Osijeka su nedovoljno udaljeni od mjesta izvođenja slobodnog udarca u opasnoj zoni.

U 82. minuti neispravno je označeno zaleđe Dinama.

U 91. minuti simuliranje igrača Osijeka (Marić) je ispravno dosuđeno i igrač opomenut.

Utakmicu između Intera i Varaždina sudio je Ivan Vučković, a pomagali su mu Ivica Modrić i Robi Kezele. Četvrti sudac bio je Marko Linić.

U 11. minuti duel u kaznenom prostoru trebao je biti kazneni udarac za Varaždin jer ruka obrambenog igrača Intera (Galić) ide u vrat protivnika (Glavica).

U 39. minuti nije dosuđeno minimalno zaleđe igrača Varaždina.

U 46. minuti ispravno je opomenut igrač Varaždina (Sambolec) zbog neopreznog starta.

U 51. minuti igrač Varaždina (Sambolec) ispravno je dobio drugu opomenu zbog gaženja protivnika (Postonjski).

U 54. minuti pomoćni sudac je dobro procijenio da nema zaleđa pa je pogodak Varaždina ispravan.

U 57. minuti igrač Intera (Tsonev) simulira i ispravno je opomenut.

Utakmica je produžena četiri minute što je minimum za šest zamjena i prekid za hlađenje, ali niti sekunde nisu nadoknađena odugovlačenja igrača Varaždina kojih je bilo poprilično.

U 94. minuti nejasno je zašto je pokazana opomena igraču Varaždina (Abdullah). U izvještaju piše zbog preoštrog starta, ali tada bi mu sudac pokazao opomenu odmah, a ne nakon dvadesetak sekundi.

Utakmicu između kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo te Istre sudio je Dario Kulušić, a pomagali su mu Goran Perica i Mario Pepur. Četvrti sudac bio je Zdenko Lovrić.

U 31. minuti, pri rezultatu 0:0, igrača Istre u šesnaestercu protivnika Petrak u skoku udara laktom u glavu, ali nije dosuđen kazneni udarac za Istru.

Prvo poluvrijeme produženo je dvije minute iako je trebalo biti barem tri zbog ulaska liječnika i osvježenja igrača.

U 54. minuti neispravno je označeno zaleđe jer pomoćni sudac nije dobro pozicioniran.

Utakmicu između Slavena i Hajduka sudio je Marko Matoc, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Goran Pečarić.

U 20. minuti neispravno je označeno zaleđe Slavena.

Zanimljivo je da se analizira trenutak prije nego je igrač udario loptu.

Situacija je teška za procijeniti i pomoćni sudac bi svakako trebao dati prednost napadaču, ali kada VAR bude u upotrebi tada je jako važno koji trenutak se analizira jer centimetri mogu odlučivati.

U 56. minuti opravdano je isključen igrač Hajduka (Jakoliš) zbog namjernog udaranja laktom protivnika nakon međusobnog držanja. Ovdje nije bilo borbe za loptu i zato se ovakav prekršaj smatra nasilničkim činom i obvezno je isključenje igrača.

U 70. minuti dosuđen je prekršaj za Hajduk iako je bilo međusobno povlačenje Novaka i Edouka.

U 76. minuti igrač Slavena (Bogojević) opomenut je zbog zadržavanja igre.

U 78. minuti neopravdano je dodijeljena druga opomena Bogojeviću zbog navodnog igranja rukom.

U 83. minuti je prema stručnom sudu opravdano dosuđen kazneni udarac za Slaven i opomenut igrač Hajduka (Ismajli) zbog guranja igrača s leđa.

U 91. minuti vratar Slavena (Filipović) nije opomenut za napucavanje lopte.

Utakmicu između Gorice i Rijeke sudio je Dario Bel, a pomagali su mu Marjan Tomas i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Andrej Burilo.

U 13. minuti igrač Gorice (Ndiaye) namjerno rukama sprječava napad Rijeke i nije opomenut.

U 17. minuti igrač Rijeke (Čabraja) je rukom smirio loptu, ali igra nije prekinuta.

U 19. minuti igrač Gorice (Lovrić) dugo povlači igrača Rijeke (Raspopović), a potom ga udara oštro po nogama, ali nije opomenut.

U 48. minuti igrač Gorice (Zwolinski) udara laktom u glavu Punčeca, ali ni on nije opomenut.

U 60. minuti ponovno Ndiaye s leđa rukama i nogama radi prekršaj na Pavičiću i ponovo se provlači bez opomene.

U 64. minuti igrač Gorice (Suk) uzima loptu nakon prekršaja i ima šansu  za gol.

U 67. minuti Gorica je postigla pogodak, a upitno je je li bilo igranja rukom.

Utakmica je produžena samo tri minute iako je bilo pet zamjena i nekoliko značajnijih prekida zbog ozljeda.

U 93. minuti nije dosuđen prekršaj za Rijeku oko crte kaznenog prostora iako je Kvržić prvi došao do lopte, a s leđa ga ruši Čabraja.

Kad se hladne glave razmisli o svim ovim spornim ili edukativnim situacijama u 4. kolu, čovjek mora stati i zapitati se – što to sucima treba? Zašto netko svjesno ide sam sebi ‘uklizati s leđa’ i rušiti si autoritet pred nekoliko tisuća ljudi ne kažnjavajući ono očito? Samo to tražimo, sudite očite stvari. Očito tražimo previše.

Jer nitko nam nikakvim vratolomijama ne može opravdati nekažnjavanje Gavranovićevog nesportskog ponašanja. Hm, čekajte… Doskočili su naši ‘stručnjaci’ iz emisije VAR i tome. Uopće nisu izdvojili tu situaciju pa ako se nije prikazalo na TV, nije se ni dogodilo, zar ne… Jedino što nas muči još više u cijeloj priči, ne znamo je li Zebec srdačno stisnuo ruku nakon toga Gavranoviću ili još nije došao do “Ivan Bebek” razine suđenja…

“Fifa ne želi da ovakvim prekršajima bude mjesto na nogometnim terenima, ovakvi prekršaji su za ringove.”

Dobro je to sročio Draženko Kovačić, komentirajući Jakoliševo isključenje u Koprivnici, ali bi te riječi imale težinu da ekipa emisije VAR nije selektivna u odabiru situacija koje će analizirati. Jer i na utakmici Osijeka i Dinama imali smo Pintovo ‘ubojstvo s predumišljajem’ nad Bočkajem koje sudac Zebec, iako je udaljen kojih 10-ak metara i sve vidi dobro, nije uopće sankcionirao. A da se slikovito izrazimo, to bi bio prekršaj i u ringu…

Kad smo već kod tog selektivnog pristupa, nije nam jasno po kojim kriterijima se neke utakmice detaljno analiziraju poput Inter – Varaždin ili Slaven – Hajduk u prošlom kolu, a neke površno iako je bilo materijala koje je trebalo objasniti/analizirati…

Komentiraj