ANALIZA SUĐENJA Bolje nego u 5.kolu, ali tek prolazna ocjena

Nakon svake crne noći dolazi svjetliji dan. Doduše, nakon onakvog sumraka kakav su proizveli naši djelitelji (ne)pravde u 5. kolu, nekako je bilo i za očekivati da će se ovo, 6. kolo Prve HNL, popraviti. Jer onaj masakr nad nogometom je teško nadmašiti. Točno da i želiš. Pa tako ova etapa elitnog nam ranga može dobiti prolaznu ocjenu što se suđenja tiče. Odnosno, da budemo konkretniji, bilo je daleko bolje nego vikend ranije.

To ipak ne znači da je sve bilo k’o po špagi. Mada, ako je za vjerovati našim (k)VAR-ovcima iz istoimene emisije, sve je super i sve je za pet… Jer, po dobrom starom običaju, u pravilu vade samo one situacije koje idu sucima u korist. Osim ako nije riječ o baš nekoj očitoj pogrešci na koju ni oni ne mogu zažmiriti. Pa je tako ispalo da je u ovom kolu sve bilo super osim jednog zaleđa Hajduka.

Utakmicu između Slavena i Varaždina sudio je Ivan Vučković, a pomagali su mu Jerko Crnčić i Luka Pušić. Četvrti sudac bio je Ivan Matić.

U 31. minuti opravdano je opomenut igrač Varaždina (Adžić) zbog dugotrajnog povlačenja protivnika.

U 35. minuti situaciju je najbolje mogao vidjeti glavni sudac jer se na snimci od igrača ne vidi što se dogodilo. Ako već nije dosuđen prekršaj za Varaždin, tada je igrač Varaždina (Posavec) trebao biti opomenut zbog simuliranja.

U istoj minuti igrač Varaždina (Bajandouh) je zbog opasne igre mogao biti opomenut.

U 53. minuti ispravno je dodijeljena druga opomena igraču Varaždina (Adžić) zbog prekršaja u obećavajućoj situaciji.

Drugo poluvrijeme ispravno je produženo četiri minute, a treba pohvaliti suca jer je i to vrijeme dodatno produžio dvije minute zbog prekida i zamjene igrača.

Utakmicu između Intera i kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Sanja Rođak-Karšić i Marko Stolnik. Četvrti sudac bio je Marko Cestarić.

U 37. minuti Uzuni je trebao biti opomenut zbog lakta u glavu igrača Intera (Mazalović).

U 42. minuti Inter je izbacio loptu kod reklama, a ubacivanje je izvedeno nekih petnaestak metara naprijed.

U 49. minuti ubacivanje sa strane izvedeno je daleko unatrag od mjesta gdje je lopta izašla.

U 52. minuti igrač Intera (Kouemo) trebao je biti opomenut zbog nekontroliranog i pogibeljnog klizećeg starta.

U 54. minuti konačno je dosuđeno neispravno izvođenje ubacivanja sa strane, ali je nejasno zašto je lopta ostala u posjedu iste momčadi.

U 65. minuti ispravno je označeno zaleđe jer se Kastrati nalazio u nedopuštenom položaju.

U 86. minuti Assane nije opomenut zbog napucavanja lopte nakon što je dosuđen prekršaj za Inter kao ni zbog naguravanja.

U 87. minuti ispravna je procjena da nema igranja rukom na gol-crti.

Utakmica je ispravno produžena tri minute, ali to vrijeme nije dodatno produženo zbog zamjene igrača koja se obavila za vrijeme trajanja nadoknade.

Utakmicu između Gorice i Istre sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Ivica Modrić i Luka Pajić. Četvrti sudac bio je Marko Linić.

U 5. minuti Istra je ubacivanje sa strane izvela desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla iz terena.

U 15. minuti ispravna je procjena da igrača Istre lopta nije pogodila u ruku u kaznenom prostoru.

U 22. minuti igrač Gorice (Marina) starta opasno đonom na loptu i protivnika, ali Bebek dosuđuje prethodni prekršaj jer se nije ostvarila prednost za Istru. Marina je do ovog trenutka već napravio tri prekršaja i to u 9., 10. i 16. minuti.

U 23. minuti Marina je napravio još jedan prekršaj, a u 25. minuti udara laktom u lice protivnika što Bebeku nije dovoljno niti za prekršaj iako se nalazi u neposrednoj blizini.

Marina je zamijenjen u 46. minuti bez opomene za svoje prekršaje.

U 26. minuti pomoćnik signalizira prekršaj koji je samo on vidio.

U 74. minuti igrači Gorice su tražili isključenje igrača Istre (Galilea) jer je vratar bio daleko od gola. Ispravna je procjena suca da se ne radi o izglednoj prilici za pogodak već samo obećavajućoj jer je bilo dosta igrača koji su mogli reagirati.

U 83. minuti ispravno je označeno zaleđe i nije priznat pogodak Gorice.

U 90. minuti igrač Istre (Ćuže) se ubacuje ispred igrača Gorice (Maslowskog) koji ga onda s obje ruke povlači s leđa i ruši, a Bebek dosuđuje prekršaj za Goricu.

Utakmicu između Osijeka i Hajduka sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Goran Loparac. Dodatni suci su bili Ivan Župan i Goran Pečarić.

U 24. minuti Juranović izvodi ubacivanje sa strane nekoliko metara dalje od mjesta gdje je lopta izašla iz terena i Hajduk ima priliku za udarac unutar kaznenog prostora.

U 38. minuti ispravno je dodijeljena opomena igraču Osijeka (Marić) zbog simuliranja u kaznenom prostoru Hajduka.

U 66. minuti prestrogo je dodijeljena opomena igraču Osijeka (Kleinheisler).

U 79. minuti prvi opasan start igrača Osijeka (Žaper).

U 80. minuti neispravno je dosuđeno zaleđe igrača Hajduka.

U 82. minuti opet Žaper ruši igrača Hajduka (Caktaš) s leđa nakon što je ovaj već dodao loptu. Ispravno je puštena prednost, ali se naknadno moglo opomenuti igrača.

U 87. minuti još jedan opasan start Žapera ovaj put na koljeno Caktaša.

U 90. minuti konačno je opomenut Žaper zbog prekršaja u obećavajućoj situaciji.

Utakmica je ispravno produžena četiri minute i još dodatno samo 40 sekundi. Od ukupno 4 minute i 42 sekunde koliko je trajala nadoknada 3 minute i 35 sekundi je izgubljeno na izvođenje slobodnih udaraca…

Već smo taj problem sudačke nadoknade spominjali i opet pitamo – čemu uopće sudačka nadoknada kad se ona potroši na zamjene, izležavanja, izvođenja slobodnih udaraca, raznorazna druga odugovlačenja.

Ovom prilikom još jednom ćemo pohvaliti suca Vučkovića koji je tu bio dosljedan. Jedini u četiri odigrane utakmice u ovom kolu (Dinamova s Rijekom je odgođena).

Žalosno je da u kolu u kojem nije bilo velikih sudačkih previda, moramo biti sretni što su greške „samo“ bile nepravilna izvođenja ubačaja sa strane, loša provedba disciplinskih mjera (hint: laktovi u glavu), nebuloze poput suđenja prekršaja za igrača koji je povlačio suparnika i slične omaške naših ljudi u crnom. Ovo kolo nam je donijelo i novu dvojicu igrača kojima se previše toleriraju grubi prekršaji – Marinu iz Gorice i Žapera iz Osijeka.

>> Slobodna procjena: Analiza suđenja 6. kola HT Prve lige (VIDEO)

Komentiraj