ANALIZA SUĐENJA Loša izdanja sudaca izazvala reakciju Izvršnog odbora HNS-a

Stalna na tom svijetu samo mijena jest! Rekao je to davno Petar Preradović, ali da živi u ovo naše doba, morao bi prilagoditi malo svoju pjesmu Mujezin i uvrstiti u nju i djelitelje (ne)pravde na hrvatskim nogometnim terenima. Jer, evo se Uefin kontrolor Miroslav Vitković u analizi 7. kola Prve HNL pohvalio kako je došlo do smjene sudaca, polako dolaze mlade snage, svježa krv. Ali bolje da umre selo nego običaji. U ovom našem slučaju – loše suđenje.

>> Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza nezadovoljan suđenjem u HT Prvoj ligi

A evo nama opet i Latina malo u goste… Vivere tota vita, discendum est. Odnosno, čovjek uči dok je živ. Pa smo tako i mi odmah u prvoj situaciji koju smo analizirali, naučili da protivnički igrač mora stajati najmanje metar udaljen od živog zida prilikom slobodnog udarca. No, onaj koji je to trebao već odavno naučiti, očito je sjedio na ušima ili stavljao novi story na Instagram u zadnjoj klupi učionice dok su vrli instruktori prenosili nove Uefine naputke…

Utakmicu između Lokomotive, kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo, te Slavena sudio je Dario Bel, a pomagali su mu Kruno Šarić i Marjan Tomas. Četvrti sudac bio je Josip Lučić.

U 33. minuti trebao je biti dosuđen neizravan slobodan udarac jer se u trenutku izvođenja slobodnog udarca igrač Slavena (Krstanović) približio obrambenom zidu. Po novim pravilima, ako se obrambeni zid sastoji od tri ili više igrača, svi protivnički igrači moraju biti udaljeni najmanje jedan metar od zida.

U 55. minuti ispravno je dosuđen kazneni udarac za Slaven.

Utakmicu između Hajduka i Dinama sudio je Damir Batinić, a pomagali su mu Goran Pataki i Bojan Zobenica. Četvrti sudac bio je Nikola Kečkiš. Dopunski suci su bili Zdenko Lovrić i Ivan Matić.

U 21. minuti nije poštovana prednost igraču Hajduka (Jairo).

U 41. minuti, iako je zadnji loptom igrao igrač Dinama (Stojanović), dosuđena je lopta za Dinamo umjesto ubacivanja iz kuta za Hajduk.

Prvo poluvrijeme je ispravno produženo jednu minutu, ali sudačka nadoknada nije dodatno produžena zbog ukazivanja pomoći Ademiju.

U 58. minuti trebao je biti dosuđen kazneni udarac za Hajduk, ali je umjesto toga dodijeljena opomena igraču Hajduka (Jradi) zbog simuliranja.

U 69. minuti vratar Hajduka (Ljubić) drži loptu u rukama čak 20 sekundi, ali sudac ne reagira. Sličnih situacija je bilo još nekoliko tijekom drugog poluvremena, ali nisu u potpunosti prikazane na snimci utakmice.

U 74. minuti isključen je igrač Dinama (Dilaver) zbog grubog starta s leđa na Nejašmića bez mogućnosti igranja loptom. Glavni sudac je prvo pokazao opomenu, a onda je promijenio odluku i isključio igrača. Zbog protesta je s klupe isključen igrač Dinama (Ademi) zbog bacanja boce u teren i potom prigovora sucu. Uefin kontrolor Miroslav Vitković smatra da je žuti bio dovoljan i pokudio je suca zbog lošeg menadžmenta cijele situacije, iako mu je upravo menadžment utakmice, citiramo: ‘jedna od njegovih najjačih karakteristika“.

U 78. minuti nakon opravdano dosuđenog prekršaja za Hajduk zbog oštrog starta Gavranovića lijepo se vidi i nesportsko ponašanje igrača Dinama koji na Juranovića psuje. Sve to se događa ispred prvog pomoćnog suca koji ne reagira.

U 80. minuti igrač Hajduka (Jradi) opravdano je opomenut zbog preoštrog starta na Theophilu. Njegovo isključenje je pak na koncu nepravedno zbog prve opomene koju je dobio iako nije simulirao u kaznenom prostoru Dinama.

U 86. minuti sudac ispravno ne prekida igru zbog upaljenih baklji koje ne ometaju igru.

Drugo poluvrijeme produženo je četiri minute što je premalo s obzirom na prekide ubog ukazivanja pomoći (Ademi, Oršić, Nejašmić i Juranović) te prekide prilikom isključenja igrača Dinama i zbog baklji.

U 93. minuti igrač Hajduka (Jairo) prilikom zamjene ne izlazi na najbližoj točki već šeta preko cijelog igrališta, a zbog opravdanog prigovora isključen je i pomoćni trener Dinama (Poms).

Utakmicu između Istre i Osijeka sudio je Marko Matoc, a pomagali su mu Vedran Đurak i Ivan Mihalj. Četvrti sudac bio je Tino Krečak.

U 41. minuti igrači Osijeka tražili su kazneni udarac zbog igranja rukom, ali sudac ispravno ništa ne dosuđuje.

U 50. minuti neispravno je signalizirano zaleđe igrača Istre i prekinut je obećavajući napad.

U 54. minuti igrači Osijeka tražili su priznavanje pogotka, ali suci su ispravno procijenili da lopta nije prešla crtu.

U 82. minuti igrači Istre su tražili kazneni udarac zbog igranja rukom iako lopta igrača pogađa u tijelo.

Utakmicu između Varaždina i Gorice sudio je Ivan Župan, a pomagali su mu Borut Križarić i Robi Kezele. Četvrti sudac bio je Marko Linić.

U 4. minuti igrač Gorice (Lovrić) dugo povlači za dres protivnika i samo je usmeno upozoren.

U 15. minuti ponovno Lovrić opasno udara đonom protivnika. Glavni sudac nije dosudio niti prekršaj, a kamoli da je pokazao opomenu Lovriću.

U 17. minuti dosuđen je slobodan udarac za Goricu zbog igranja rukom, a nejasno je zašto je mjesto izvođenja uz aut liniju.

U 18. minuti još jednom je neispravno označeno mjesto izvođenja prekršaja i to nekoliko metara naprijed od mjesta gdje se dogodio. Iz tog slobodnog udarca Gorica je postigla prvi pogodak.

U 26. minuti za svoj prvi prekršaj na utakmici u situaciji koja nije obećavajuća, opomenut je igrač Gorice (Ndiaye) zbog narušavanja imidža igre povlačenjem suparničkog igrača za dres.

U 34. minuti za sličan prekršaj kao u 26. minuti, ali sada u obećavajućoj situaciji, igrač Gorice (Čabraja) nije opomenut.

U 38. minuti sudac je trebao poštovati prednost Varaždina i naknadno opomenuti igrača Gorice (Suk) zbog preoštrog starta. U nesportskom ponašanju prednjači igrač Gorice (Lovrić).

U 41. minuti nepotrebno je dosuđen prekršaj za Goricu jer je lopta ionako završila u rukama vratara Gorice.

U istoj minuti zbog povlačenja u kaznenom prostoru mogao se dosuditi kazneni udarac za Goricu, ali sudac je procijenio da kontakt nije bio dovoljnog intenziteta.

Prvo poluvrijeme je ispravno produženo tri minute zbog prekida nakon sudara Tkalčića i Čabraje te zbog prekida za osvježenje, ali sudac nije dodatno produžio igru još minutu zbog ukazivanja pomoći igraču Gorice (Steenvoorden).

U 50. minuti igrač Varaždina (Đurasek) trebao je biti opomenut zbog oštrog starta s leđa na koljeno protivnika.

U 60. minuti igrač Varaždina (Senić) trebao je dobiti drugu opomenu i isključenje zbog udarca laktom u lice.

U 66. minuti igrač Gorice (Marina) ometa izvođenje slobodnog udarca, ali sudac ne ponavlja izvođenje pa Gorica ima veliku šansu.

U 68. minuti igrač Varaždina (Benko) sa zemlje radi prekršaj ispred prvog pomoćnog i četvrtog suca, ali ništa nije dosuđeno.

U 72. minuti igrači Varaždina izvode prekršaj nekoliko metara naprijed od mjesta gdje se prekršaj dogodio.

U 75. minuti nastavlja se nedosljednost dodjeljivanja opomena zbog povlačenja igrača pa igrač Varaždina (Bajandouhu) nije opomenut.

U 81. minuti igrač Varaždina (Adžić) u skoku udara protivnika laktom u glavu, ali nije ni dosuđen niti prekršaj.

Utakmicu između Rijeke i Intera sudio je Ante Čuljak, a pomagali su mu Sanja Rođak-Karšić i Goran Loparac. Četvrti sudac bio je Ivan Vučković.

U 1. minuti opravdano je dosuđen kazneni udarac za Inter jer obrambeni igrač Rijeke (Punčec) povlači za dres igrača Intera (Mamut).

U 4. minuti dosuđeno je ubacivanje sa strane za Inter, a igrač Rijeke (Murić) je zbog nesportskog ponašanja samo upozoren.

U 11. minuti igrača Intera (Mamut) je igrač Rijeke (Župarić) i povlačio za dres i udario rukom u lice, ali nije dosuđen prekršaj.

U 12. minuti dosuđeno je ubacivanje sa strane za Inter iako je vjerojatno igrač Intera zadnji igrao loptom, a ubacivanje je izvedeno desetak metara naprijed od mjesta gdje je lopta izašla iz igre.

U 19. minuti igrač Rijeke (Puljić) je laktom u glavu udario igrača Intera i trebao je biti dosuđen kazneni udarac za Inter i opomena za igrača Rijeke.

U nastavku akcije igrač Intera (Postonjski) potezanjem za tijelo izvan terena za igru ruši igrača Rijeke te je zbog tog prekršaja ispravno opomenut, a zbog naguravanja koje je uslijedilo opomenuti su Murić i Mazalović.

U 29. minuti igrač Rijeke (Murić) pada u kaznenom prostoru Rijeke, a glavni sudac je procijenio da se ne radi o simuliranju što bi Muriću bila druga opomena.

U 42. minuti trebao je biti dosuđen kazneni udarac za Rijeku iako se iz snimke ne može sigurno zaključiti što se dogodilo.

U 44. minuti sudac prekida obećavajući napad Rijeke da bi se ukazala pomoć igraču Intera.

Prvo poluvrijeme produženo je samo tri minute iako je bilo čak pet ulazaka liječnika u teren koji su ukupno trajali preko četiri minute, a i prekid kod naguravanja u 20. minuti trajao je više od dvije minute.

U 74. minuti nije signalizirano očito zaleđe igrača Rijeke.

U 84. minuti igrač Intera nakon minimalnog kontakta ramenima pada u kaznenom prostoru, a sudac ispravno ništa ne dosuđuje.

Utakmica je ispravno produžena sedam minuta zbog tri ulaska liječnika, četiri zamjene i dvije opomene zbog zadržavanja igre. Produžetak je dodatno ispravno produžen zbog izležavanja igrača Intera.

Dakle, da u svojevrsnom zaključku elaboriramo teze s početka analize. Vitković se pohvalio da sudačka organizacija ima nove ‘konje za trku’, no oni već na startu utrke – šepaju. Pohvali mladog pomoćnika na utakmici Istra 1961 – Osijek za fantastičan posao kod nedosuđivanja najstrože kazne za Osijek, a onda ne izvade situaciju gdje je digao nepostojeće zaleđe. U redu, teška situacija, ali kao što smo više puta naglasili – plaćeni su da vide te stvari.

Suca utakmice Hajduk – Dinamo ne bismo svrstali u novi val, ali to ne mijenja činjenicu da nije dosudio čisti kazneni udarac za Splićane. Djelitelj (ne)pravde na utakmici Rijeka – Inter pripada toj nadirućoj sudačkoj ‘kvaliteti’ pa je propustio svirati dvije najstrože kazne na utakmici. Gospodin u crnom s utakmice Varaždina i Gorice, također jedno od novih lica, imao je čitav niz tehničkih pogrešaka koje na prvu ne izgledaju tako strašno, ali iz jedne je pao pogodak. Druga je rezultirala time da nije dodijelio drugi žuti, odnosno crveni karton. A o (ne)dodjeljivanju opomena radije ne bismo. Dosljedan je bio samo u – nedosljednosti.

Ono u čemu hrvatski suci jesu također dosljedni, pojedincima toleriraju svakakve marifetluke. A kad bi postojala nagrada za najnekorektnijeg igrača HNL-a, konkurencija bi bila žestoka. I samo ‘rad’ u ovom kolu bio bi dovoljan Mariju Gavranoviću i Kristijanu Lovriću da budu među favoritima.

I za kraj, evo jedne dobre vijesti. Dolaskom VAR-a siva zona neće izumrijeti! Jer, kako bismo živjeli bez suludih verbalnih vratolomija u pokušajima obrane neobranjivog… Ironični smo, naravno.

>> Slobodna procjena: Analiza suđenja 7. kola HT Prve lige (VIDEO)

Komentiraj