Hina Dario GRZELJ/

ANALIZA NATJEČAJA Culej nije zadovoljila uvjete, Divjak poziva na očitovanje Povjerenstva

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije javno objavio analizu natječaja jer se radi o internom dokumentu koji nije završen jer se Posebno stručno povjerenstvo koje je natječaj provodilo, nije očitovalo – izjavila je u ponedjeljak za N1 ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Divjak je pozvala Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije da se očituje kako bi se situacija što prije razjasnila. “S druge strane, važno je čim prije pristupiti izmjeni provedbenog dijela Strategije koji će provedbu institucionalizirati i depolitizirati, te je nužno maksimalno ubrzati sve reformske procese. Fokus jednostavno mora biti na učenicima i nastavnicima”, doala je Divjak.

Hrvatski su mediji danas objavili kako je analiza provedbe natječajnog postupka za odabir voditelja i članova ERS-a koju je izradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokazala kako voditeljica Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS) Jasminka Buljan Culej, ali i neki drugi članovi toga tima, ne ispunjavaju temeljne uvjete koje je za natječaj sastavilo Posebno stručno povjerenstvo (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti koje je imenovao premijer Andrej Plenković.

Prema dokumentu koji je procurio u medije, analiza je pokazala da Buljan Culej nije zadovoljavala uvjete koje je sastavio PSP – na mjesto voditeljice kurikularne reforma nije mogla biti izabrana zaposlenica MZO-a, što je Culej bila, a nema ni dostatno iskustvo u odgoju i obrazovanju, niti relevantan izbor u znanstveno, odnosno znanstveno-nastavno zvanje.

Prema dokumentima, sporan je izbor još članovam a samo su tri od sedam članova ispunili sve uvjete natječaja.

Bivši ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar, koji je kao čaln PSP-a dobio na uvid analizu, za Index je rekao da je očekivao takav rezultat analize jer je i sam uporno upozoravao na neke od nalaza.

Komentiraj