Analiza BBC-ija: Ukrajinci uspješno prkose unatoč svim izgledima. Koja je tajna njihovog uspjeha?

Prošlo je mjesec dana od početka ruske invazije i, zasad, Ukrajina uspješno prkosi unatoč svim izgledima. Iako je brojčano nadjačana na gotovo svim poljima – u tenkovima, trupama, vojnim avionima – ukrajinske snage, pojačane volonterima, uspješno su zaustavile rusku vojsku.

Izgubili su teritorij, pogotovo na jugu u blizini Krima, koji je Rusija okupirala i anektirala još 2014. Ipak, originalni cilj Moskve, da brzinski zauzme Kijev i druge velike gradove i natjera ukrajinsku vladu na ostavku je vrlo očito propao, piše BBC.

Rat još uvijek može krenuti po zlu za Ukrajinu. Njenoj vojsci ponestaje zaliha ključnih protutenkovskih i protuavionskih projektila koje im šalje Zapad, a koje su im potrebne da zaustavi napade Rusa.

Mnogo najiskusnijih ukrajinskih snaga na istoku zemlje u opasnosti je da budu okruženi, odsječeni od potpore i uništeni. Četvrtina ukrajinske populacije pobjegla je iz svojih domova, a oni koji ostaju riskiraju da će gledati kako ruski projektili i rakete njihove gradove pretvaraju u distopijsku pustoš, prenosi N1.

Ipak, unatoč tim faktorima, ukrajinske snage nadmašuju ruske u ovom ratu, i to na nekoliko razina. Ovaj tjedan, glasnogovornik Pentagona John Kirby pohvalio ih je da dijelove svoje zemlje brane “vrlo inteligentno, pokretljivo i kreativno”.

Koje su tajne ukrajinskog uspjeha?

Visoka motiviranost

Ogromna je razlika u motiviranosti dvije vojske. Ukrajinci se bore za budućnost svoje zemlje kao suverene nacije, zgroženi Putinovim govorom neposredno prije rata u kojem je Ukrajinu nazvao praktički umjetnom ruskom tvorevinom.

Ukrajinci su se ujedinili pod vodstvom svoje vlade i predsjednika. Rezultat je da građani bez ikakvog prethodnog vojnog iskustva sada uzimaju oružje u ruke i brane svoje gradove bez obzira na nadmoćnu rusku vojsku s kojom se suočavaju.

“Tako se ljudi bore za svoje postojanje”, kaže brigadir Tom Foulkes, koji je 35 godina proveo kao časnik britanske vojske u Njemačkoj tijekom Hladnog rata. “Tako se brane domovina i obitelj. Njihova hrabrost je istovremeno šokantna i veličanstvena.”

U praksi, to je oslobodilo ukrajinske vojnike da odu i bore se na prvim crtama jer znaju da gradovi imaju vlastitu obranu.

Velika suprotnost su ruski vojnici koji su poslani u rat u Ukrajini. Većinom je riječ o ročnicima koji su tek izišli iz škole, koji su zbunjeni i šokirani jer su se odjednom našli usred ratne zone, a mislili su da idu tek na vojnu vježbu.

Velika većina njih je imala ili tek malenu ili nikakvu pripremu za brutalnost borbe u kojoj su se našli. Do Zapada dolaze izvješća o dezerterstvu, pomanjkanju hrane i masovnom pljačkanju.

Zapovjedništvo i kontrola

Rana predviđanja masovnog ruskog kibernetičkog napada koji je trebao uništiti ukrajinske komunikacijske kanale nisu se obistinila. Umjesto toga, Ukrajina je uspjela održati efikasnu koordinaciju na nekoliko fronti, čak i tamo gdje je izgubila teritorij.

Ukrajinska vlada ostala je u Kijevu i ostaje vidljiva u javnosti – čak i zamjenica premijera obraća se naciji odjevena u bež majici, ispred pozadine koja prikazuje vladin grb.

Ruska vojska, čini se, nema nikakvo ujedinjeno vodstvo, a koordinacija između različitih fronti je slaba.

To je vjerojatno imalo loš utjecaj na motivaciju ruske vojske. Pretpostavlja se da je vijest o smrti čak pet ruskih generala djelomično rezultat toga što su se morali približiti borbi da bi izvukli svoje trupe s položaja gdje su zapeli.

Ruska vojska činovima vodnika i narednika ne dopušta gotovo nikakvu inicijativu, a oni uvijek moraju čekati naredbe odozgo.

Profesor Michael Clarke, vojni stručnjak na King’s Collegeu u Londonu, kaže da je među tim činovima u ruskoj vojsci naširoko prisutna korupcija i neučinkovitost, a vodnici i narednici su duboko nepopularni među trupama kojima zapovijedaju.

Odlična taktika

Ukrajinske snage su brojčano ozbiljno nadjačane, ali ipak uspijevaju bolje koristiti i teren i oružje od svojih suparnika.

Dok su Rusi dosad koncentrirali svoje snage u spore, teško naoružane kolone, često s vozilima naguranima jedno na drugo, Ukrajinci su uspješno izvodili usklađene upade: prišuljali bi se, ispalili protutenkovske projektile i pobjegli prije nego bi Rusi stigli uzvratiti paljbu.

Prije početka invazije, NATO-ovi instruktori iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade proveli su puno vremena u Ukrajini, uvježbavajući njihove snage za obrambeno ratovanje i učeći ih kako najbolje iskoristiti suvremene projektile kao što su Javelin, švedski NLAW protutenkovski sustavi ili posljednje verzije Stinger protuavionskih projektila.

“Ukrajinci se ovdje ponašaju mnogo pametnije od Rusa”, govori Clarke, “jer se bore na način koji više podsjeća na kombinirane oružane operacije, a Rusi to ne čine”. Pod time Clarke misli da su Ukrajinci potpuno iskoristili vojne alate koji su im na raspolaganju, uključujući dronove, artiljeriju, pješaštvo, tenkove i elektroničko ratovanje.

Gledano zajedno, zbroj tih aspekata ratovanja može stvoriti eksponencijalni učinak mnogo veći nego što bi on bio gledano pojedinačno.

Vojni strateg Justin Crump, koji vodi informacijsku konzultantsku kompaniju Sibylline, kaže da su Ukrajinci vrlo uspješno pronalazili slabe točke u ruskim formacijama i snažno ih udarali. “Ukrajina koristi vrlo efikasne taktike”, kaže Crump, koje uključuju ciljane napade na ruske slabe točke kao što su konvoji za opskrbu, a u tome su se koristili oružjem koje su dobili od NATO-a, ali su i improvizirali gdje je to bilo potrebno.

Iako je teško dobiti jasnu sliku o broju poginulih, čak i konzervativne procjene Pentagona kažu da je dosad život izgubilo preko 7.000 ruskih vojnika. To je gotovo polovica broja vojnika koje su Sovjeti izgubili u 10 godina rata u Afganistanu, a ovaj rat traje tek mjesec dana.

Tom Foulkes također ima objašnjenje zašto na bojišnicama pogiba toliko ruskih generala: “To meni zvuči kao namjerna i vrlo uspješna snajperska misija koja bi mogla osakatiti ruske zapovjedne strukture”.

Rat informacijama

Ukrajina je ovaj rat dobila, bez ikakve sumnje, u većini svijeta – ali ne i u Rusiji, gdje Kremlj još uvijek ima kontrolu nad pristupom medijima.

“Ukrajina je mobilizirala sferu protoka informacija i kod kuće i u inozemstvu, i to nevjerojatno uspješno”, kaže Justin Crump. “To dolazi od vrha, a velika pomoć je i zavidna razina medijskog talenta predsjednika Zelenskog.”

Takvo mišljenje dijeli i Dr. Ruth Deyermond, viša predavačica postsovjetske sigurnosti na King’s Collegeu u Londonu.

“Očito je da je ukrajinska vlada vrlo uspješno uspostavila kontrolu narativa o ratu, sigurno što se tiče većine svijeta”, kaže. “Nevjerojatno je što je ovaj konflikt učinio za ukrajinski međunarodni ugled.”

Ali sada, mjesec dana nakon početka ove očajničke borbe na život i smrt na istočnim granicama Europe, to sve ipak možda neće biti dovoljno da spasi Ukrajinu.

Brojčana nadmoć ruske vojske, bez obzira na sve njene mane, ne ide Ukrajini u prilog. Ako se dogodi da opskrba obrambenim sustavima naoružanja sa Zapada presuši, ostaje samo pitanje koliko dugo će ova prkosna nacija uspjeti izdržati.

UŽIVO Biden stigao u Poljsku, Ukrajina ne odustaje od zahtjeva

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]