Analitičar: “Tomaševiću je teže nego stečajnom upravitelju”

Ekonomski analitičar i stručnjak za krizni menadžment Danko Sučević izjavio je za N1 kako je “pozicija gradonačelnika Tomaševića puno gora nego pozicija uobičajenog stečajnog upravitelja”.

“Zagreb sa svojih 13 milijardi kuna proračuna i četiri milijarde kuna prihoda Holdinga uvjerljivo je najveća organizacija u Hrvatskoj pored Ine. Zagreb i Holding veći su i po broju zaposlenih od zbroja svih građevinskih firmi ili zbroja svih najvećih turističkih firmi. Doći u tu poziciju bez nekog ozbiljnog upravljačkog iskustva vrlo je nezavidno”, rekao je Danko Sučević.

Naglasio je kako se radi se o veličini problema kojim treba upravljati. “Kada bi to bila uspješna organizacija, to bi bilo lakše, no Zagreb je relativno neuspješna organizacija. Zagreb nije u stanju podmirivati svoje redovne obveze. Dvije milijarde kuna dopsjelih obveza nisu plaćene. Dospjele obveze, to zna svaki poduzetnik, morate platiti, inače će vas netko blokirati. Sadašnja ekipa, vidim u medijima, fokusira se na politiku. Opstrukcije na tom nivou su moguće i može se dogoditi da se četiri godine vrtimo u krug ili da nazadujemo. Možemo je strano tijelo u Hrvatskoj politici, nitko ustvari ne želi njihov uspjeh. Oni su tek relativno nedavno nastali, a etablirane stranke potencirat će njihove neuspjehe, kako bi pokazali da taj izbor nije dobar”, kazao je Sučević.

Naglasio je kako se može očekivati i da dođe do određene vrste bojkota unutar gradskih firmi. “Imate ljude u Čistoći, ZET-u, Holdingu, Zrinjevcu koji će jednostavno lagano, sporo raditi. Bijeli štrajk – do sada smo sporo radili, a sada ćemo još sporije. To je realna opasnost na koju gradonačelnik i njegova ekipa moraju biti spremni”, rekao je Sučević.

U situaciji gdje su vam ruke relativno vezane, gdje su zaposlenici i pročelnici relativno zaštićeni zakonom – teško je provoditi promjene, dodao je. “Ako te promjene radite popreko, dođete u situaciju problema sa prekovremenima, kao što imamo s doktorima, koji tužbe za prekovremene sate redovno dobivaju. Treba postupati oprezno, a što ste oprezniji, to ste neuspješniji, i onda dođete u situaciju da se pita – a što ste vi to napravili”, kazao je Sučević.

Komentiraj