Analitičar Serdarušić: “Kralj dolar uništava sve pred sobom”

Analitičar Hrvoje Serdarušić u subotu je HRT analizirao financijsko stanje na tržištu i investicije. Smatra da su, što se ulaganja tiče, devizna tržišta najzanimljivija.

“Promjene su instantne i dnevni pomaci su u drugoj decimali. Kralj dolar uništava sve pred sobom. Devizne rezerve koje svijet ima 13 bilijuna dolara na kraju godine, a sada zbog situacije dolar jača i druge zemlje su uvučene u taj valutni rat pa su otprilike 1/13 od ukupnih deviznih rezervi u svijetu potrošile da bi se obranile od dolara i inflacije, ali ne uspijevaju”, rekao je.

Dodao je da se ljudi ljute kad govore o Amerikancima i Fedu. “Jer, to je preko bare, ali oni su zakon gravitacije. Ne možete ignorirati nešto što je toliko moćno i utječe na sve”, istaknuo je Serdarušić.

Funta, kaže, prilično strmoglavo pada. “Ona je rezultat glasovanja o Brexitu. Nisu iskoristili kako je engleska javnost htjela i dogodio se pad vrijednosti britanske funte. Njihova ekonomija je u opadanju zadnjih par godina, a dotukli su se s covid politikom i ostali bez stranih radnika”, rekao je analitičar za HRT.

Komentirajući ulazak Hrvatske u eurozonu, Serdarušić je rekao da mi, kao netko tko pripada Europi i eurozoni, sada gubimo na vrijednosti. “Stvari se uvijek mogu izmijeniti, ali ne ide preko noći. Europska centralna banka pogriješila je što je negirala problem inflacije dulje od Feda američke centralne banke, pa je ljetos najavila neke promjene i prvi put su temeljne kamatne stope izišle iz negativne zone”, rekao je pa pojasnio da postoje dvije struje: “Jastrebska struja – ona traži oštriji pristup podizanje stopa i golublji pristup koji kaže ajmo smiriti stvar. Zato se smatra da bi preveliko podizanje kamatnih stopa prije povuklo recesiju na vrata. Uništavanje inflacija koja je tu za nusprodukt uvijek ima recesiju u 99 posto slučajeva”.

Dodao je da je skeptičan prema kriptovalutama, kao sigurnom zaklonu. “Fedove odluke o dizanju kamatnih stopa jako djeluju na kriptovalute. One su najosjetljivija imovina u svijetu. Kriptovalute ne daju neki prinos. Kada kupite stan ako ga iznajmljujete dobijete najamninu, za dionicu dobijete dividendu, za obveznicu kamatu, kod kripta uzdate se da će netko drugi kupiti od vas po većoj cijeni, a vi ste kupili po nižoj. To je sva mudrost i za mene je to problem s kripto imovinom”, objasnio je.

Komentiraj